Держбанки піднімуть вартість обслуговування карт і рахунків

Поділитися:

Причиною того, що державні ПриватБанк і Ощадбанк різко накрутять тарифи на обслуговування карток і рахунків може стати розглянутий у Верховній Раді законопроект № 4364, який призначений для законодавчого регулювання розміру комісії щодо банківських операцій.

Відомо, що якщо депутати підтримають законопроект, банки будуть змушені встановити на свої послуги більш низьку комісію, через що почнуть зазнавати втрат. Відшкодовуватися ці втрати будуть кошти клієнтів. При цьому банківські установи запевняють: вони категорично проти подібних ініціатив, але у них немає особливого виходу, оскільки їхня думка нібито не буде прийнято до уваги і законопроект затвердять.

Слід зазначити, що про реєстрацію законопроекту № 4354 стало відомо в кінці березня 2021 року. За словами авторів закону, їх не влаштовує ситуація на ринку комісій в Україні, де фактично склалася дуополія двох систем – Visa і Mastercard, а комісії складають в середньому 1,5% плюс збори банків проти 0,2% -0,5% в Європі або 20 центів з транзакції в США. Законопроект передбачає зниження комісії в середньому до 1%.

Однак, проти ініціативи депутатів різко виступили багато українських банків на чолі з Нацбанком, який попередив – прийняття законопроекту призведе до згортання ринку безкоштовних банківських послуг, програм лояльності, відключення Google Pay і Apple Pay, а також багатьох інших негативних наслідків.

Нагадаємо, що експерти повідомляють, що примусова реструктуризація валютної іпотеки загрожує українським банкам збитками в 10 мільярдів гривень. Як відзначають в Національному банку, крім очікуваних збитків, є вже понесені. На сьогодні 9 тисяч позичальників не оплатили банкам валютну іпотеку.

Раніше повідомлялося, що Комітет Верховної Ради з питань правової політики підтримав рішення про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення механізму протидії рейдерству.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу