«Державні органи не бачать злочину в справі «Роттердам +», – експерт

Поділитися:

Детективи НАБУ зібрали достатньо доказів того, що «Роттердам +» приніс багатомільйонні збитки Україні, повідомляє прес-служба НАБУ.

За словами детективів Національного антикорупційного бюро, які на засіданні Комітету ВР з антикорупційної політики надавали звіт про хід розслідування, вони мають безліч доказів щодо «Роттердам +». Однак співробітники прокуратури замість того, щоб направити справу до суду, закривають її. При тому, що детективи НАБУ мають 6 обґрунтованих доказів. Тому очевидний саботаж, через що справи не направляються до суду.

Ключові аргументи слідства: встановлено тиск приватних теплогенеруючих компаній на Національну комісію, що регулює тарифи; Національна комісія до формули додала вигадані показники для розрахунку вартості теплової генерації.
Водночас глава комісії спершу виступав проти формули, але пізніше став її прихильником, знаючи її «підводні камені».

НАБУ вважає включення до формули вартості електрики, виробленої з українського вугілля, транспортних витрат і транспортування вугілля з-за кордону необгрунтованим.

Зараз слідство має дані, які доводять суму збитків для держави в 40 млрд гривень. Контроль групи – ініціатора формули «Роттердам +» – ринку вугілля на 86% і ринку теплової генерації на 70% створює ризик неринкових цін.

Слідчі наполягають на відставці діючого генерального прокурора Венедиктової. А також – на звернення до суду з цивільним позовом від імені держави для повернення вкрадених коштів.

Чи визнають в Україні колосальні збитки від формули, чи повернуть кошти, чи покарають творців формули? Говоримо про це з кризовим керуючим експертом громадської організації «КиївСтратПро» Русланом Риговановим.

«Нумо говорім відверто, – починає експерт. – Не дивлячись на кількість зібраних громадськістю документів і доказів, що ми маємо сьогодні? Прокуратура – представник держави з боку звинувачення в суді – каже, що немає складу злочину. Є експертизи СБУ, яка нічого не знайшла. Антимонопольний комітет закрив справу. Тобто фактично державні органи, які повинні були відстоювати інтереси держави і громадян України, на сьогоднішній момент говорять, що вони не бачать ніякого злочину, що підтверджено рішенням суду».

Тобто, акцентує увагу Руслан Ригованов, фактично немає шкоди. Тому доводити злочин буде дуже важко. Так, активісти можуть подати позов до суду самостійно, від себе. Але вони в принципі подаватимуть в інтересах тих організацій, тих людей, яких вони представляють. Таким чином, на думку Руслана Ригованова, в результаті ми не прийдемо до чогось конкретного.

«Колись у пана Портнова була хороша практика – подавати в суд і програвати його для підтвердження тих чи інших подій, – згадує аналогію Руслан Ригованов. – Багато адвокатів користуються цим засобом дотепер – програти суд і узаконити будь-яке рішення. Тобто в цьому гіпотетичному позові активістів ми можемо отримати ще одне рішення суду, яке підтвердить правильність нинішнього бачення державою формули «Роттердам +». І це буде набагато гірше, якщо ми отримаємо остаточне рішення кінцевої інстанції. Принаймні зараз справу «Роттердам +» зупинено, але не закрито».

Пригадується, що одна експертиза визначила збитки держави від горезвісної формули у 19 млрд грн. А згодом інша експертиза зробила висновок, що встановити розмір збитків неможливо. Між цими експертизами часу збігло не більше кількох місяців. Чому ж такі різні, кардинально протилежні результати цих двох експертиз?

«Була така піраміда -« МММ », – знову проводить аналогію експерт. – Ходив тоді актуальний анекдот: «Чому Мавроді посадили? –  Не поділився. А чому його випустили? – Поділився». Подивімось на нашу реальність незамутненими очима. Перша заява була подана на експертизу, яка була реально проведена. Правильно, неправильно, на всю суму або частину суми, але проведена. І був обчислений збиток. А ось далі в гру вступають бенефіціари – творці «Роттердам +». Чи могли вони теоретично і практично зацікавити експертів? Це риторичне питання, чи не так? Таких ситуацій у нас дуже багато. Зараз ось аналогічна ситуація виникає за рішеннями «Нафтогазу».

Таким чином, на думку Руслана Ригованова, ситуація поступово перейшла від стадії справжнього, незалежного розслідування до стадії «розслідування» за домовленістю між олігархами – творцями формули – з представниками нинішньої української влади. Олігархи з ними поділилися. Ситуація практично нічим не відрізняється від часів Януковича. «Договірні матчі» процвітають. З’явилися схеми ще гірші за «Роттердам +». І що ж суспільству робити? Напевно, все ж продовжувати боротьбу з корупцією на всіх рівнях. Тільки не в чиїхось інтересах, а дійсно незалежну боротьбу.

Нагадаємо, НАБУ перехопило розмову топ-менеджера ДТЕК про призначення Буславець главою Міненерго.

Також раніше повідомлялося, що формула «Роттердам +» принесла збитків на 40 млрд гривень.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу