“Держава виплачує заборгованість “Кузні на Рибальському” з кишень платників податків” – експерт

Поділитися:

Мінфін здійснив чергові платежі в рамках гарантій кредиту заводу “Кузня на Рибальському”. Загальна сума виплат тепер сягає 285 млн гривень.

Як свідчать данні єдиного веб-порталу використання публічних коштів spending.gov.ua 28 жовтня, з державного бюджету кредитору заводу – “Укрексімбанку” – було перераховано 40,6 млн грн основної суми боргу і 3,9 млн грн – відсотків по кредиту.

29 грудня 2017 року ПрАТ “Завод Кузня на Рибальському” для “підвищення обороноздатності і безпеки держави Україна” отримав в державному “Укрексімбанку” кредит на суму 528,98 млн гривень. Держава, в особі уряду взяла на себе гарантії повернення коштів у випадку неможливості заводу повернути кредит.

За рахунок коштів платників податків з початку 2020 року Міністерством фінансів погашено 251,3 млн грн основної суми боргу “Кузні на Рибальському”, 33,2 млн грн у вигляді відсотків по кредиту і що 500 тис грн – пені. Таким чином загальна сума виплачених коштів складає 285 млн гривень.

До листопада 2018 року 73,9% акцій ПрАТ “Завод Кузня на Рибальському” належало п’ятому президенту Петру Порошенку, а 20,1% Ігорю Кононенку. Восени 2018 року 100% акцій заводу придбав співвласник групи ТАС бізнесмен Сергій Тігіпко.

Чому платники податків мають платити за боргами приватного підприємства? Ці, та інші питання обговорювались у студії Першого Ділового телеканалу з політичним експертом Ігорем Петренком.

“На той час, коли видавався цей кредит, “Кузня на Рибальському” розглядалося як підприємство, яке мало підвищити обороноздатність нашої країни. Воно мало займатися певними виробленням катерів, мінометів тощо.

Наскільки мені відомо, затребувані кошти на оборону так і не були витрачені. Проте, в першу чергу треба провести гарний аудит, щоб виявити, на що були витрачені кошти. Якщо ви пам’ятаєте, тоді був скандал з приводу того, що значно переплачували  за модернізацію мінометів. Це, до речі, були саме ті міномети, які розривалися на полі бою, та призводили до багатьох смертей українських вояків” – говорить експерт.

За словами Ігоря Петренка, питання про аудит заводу в першу чергу треба поставити до уряду країни, і до пана Шмигаля. Тим паче, що було безліч розмов та журналістських розслідувань з приводу корупції на підприємстві “Кузня на Рибальському”. На жаль, результатів кримінального провадження немає.

“Фактично дане підприємство є банкрутом, тобто не може виплачувати свої борги. Тому, держава, як гарант видачі кредиту, з кишень платників податків та державного бюджету виплачує заборгованість “Кузні”.

“Укрексимбанк” не міг контролювати виплату боргу, він міг хіба на початку перевірити спроможність  підприємства виплачувати свої боргові обов’язки. Тому звинувачувати банк у цьому не можна.

Давайте не будемо себе обманювати, та скажемо щиро: “Кузня на Рибальському” – підприємство, яке на той час було пов’язане з тодішнім президентом України. Очевидно, що гарантії давалися не тільки через велику суспільну необхідність в підтримці даного підприємства в контексті оборони. Окрім цього, скоріш за все, там були і інші домовленості, зокрема, через розуміння того, хто був бенефіціаром підприємства” – пояснює спеціаліст.

Ігор Петренко вважає, що на той час відбулася чистка банківського сектору, а люди, як були пов’язані з 5 президентом, були на різних позиціях, зокрема і на тих, хто визначав людей на посади у конкретні банки.

“Кузня на Рибальському” ніколи не відзначалася своєю великою спроможністю  з гарним фінансовим становищем. Я вважаю, що про це знали і у 2018 році, під час надання кредиту. Тому тут логічно постає питання, чому дали державні гарантії? Єдина відповідь – зв’язок з тодішнім президентом Порошенком” – резюмував експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу