Держава продала борги «Дельта Банку» фізособам зі знижкою в 95%

Поділитися:

Фонд гарантування вкладів фізичних осіб на голландських аукціонах 17 червня продав права вимоги “Дельта Банку “до фізосіб за іпотечними, авто- і беззаставним кредитам на загальну суму в 827 млн ​​за 39 млн грн. У тому числі пул кредитів на 258 млн грн за 11, 9 млн грн було продано ТОВ Фінансовій компанії “Довіра та гарантія”.

Чи простежується в цьому приватний інтерес і яка користь країні від здійснення подібних угод? Про це розповів економічний експерт Борис Кушнірук у коментарі для телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, зазвичай в таких процедурах діє принцип аукціону і все залежить від загального попиту на той чи інший вид активу, який в даному випадку не дуже великий.

Зазвичай угода здійснюється за рахунок того, що учасникам пропонують умови великого дисконту і таким чином закривається справа щодо ліквідації банків.

У той же час не виключається, що на цьому і правда можна непогано заробити, адже різниця між сумою і заявленим дисконтом йде до кишені тій компанії, яка перемогла в аукціоні.

«Однак у цьому відношенні специфіка питання дуже вузька, тому бажаючих брати участь в аукціоні було не так вже й багато, і відповідно виграла та чи інша компанія», – вказав експерт.

Також фахівець окремо прокоментував питання занадто низького дисконту для угоди, підкреслюючи, що Фонду гарантування потрібно було в будь-якому випадку здійснити операцію.

«Якби було більше охочих дати гроші – то було б і більше претендентів на угоду, проте в поточних реаліях конкуренція була невисокою. Звичайно ж тут є можливість для зловживань, однак, коли банк номінально вже ліквідовано і процес знаходиться на останній стадії, проводити ще один аукціон або скасувати поточний – просто немає можливості», – прокоментував Борис Кушнірук.

Тут також потрібно врахувати вигоду самої держави, адже для того, щоб хоча б частково компенсувати гроші вкладників ліквідованого банку, Фонд гарантування повинен перш за все розпродати його активи.

«Що робити якщо і наступний аукціон став би провальним? Все одно Фонду потрібно здійснити ліквідацію банку, а для цього потрібно повністю обнулити його поточний баланс, шляхом розпродажу всіх його активів», – підвів підсумки експерт.

Нагадаємо, що недавно Фонд гарантування вкладів фізичних осіб закінчив процес ліквідації ПАТ “Легбанк”.

Тим часом, Україна збирається внести поправки в законодавство і надати Фонду гарантування вкладів фізосіб права (ФГВФО) на судове врегулювання з пов’язаними з банкрутством особами.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу