«Держава не говорить про віялові відключення струму через те, що все обленерго у приватних руках» – експерт

Поділитися:

У вівторок, 25 січня, у деяких населених пунктах Київської області призупинять подачу електроенергії до житлових будинків та громадських установ.

Про це свідчать дані на сайті ДПЕК «Київські регіональні електромережі».

Знеструмлення пов’язані з проведенням планових ремонтних робіт на підстанціях та повітряних лініях. Як зазначено в повідомленні постачальника, відключення світла – вимушений захід, спрямований на безпеку працівників на період проведення ремонтів.

«Багато робіт у мережах неможливо виконувати без вимкнення електроенергії, тому що від цього залежить безпека людей, які ремонтують обладнання. Планові відключення – це найефективніший спосіб проводити технічне обслуговування та модернізацію електромереж. Завдяки цьому значно зменшується аварійність мереж».

21 січня десятки населених пунктів Київської області також без світла. Серед причин відключень – ремонтні роботи та усунення дефектів.

Як повідомляють ЗМІ, такі відключення спостерігаються практично по всій Україні, але влада не говорить про віялові відключення.

Подробиці теми розповів доктор економічних наук В’ячеслав Потапенко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Віялові відключення – це та ситуація, коли в країні не вистачає електроенергії та її подають за графіком окремим споживачам, поділяючи їх звичайно ж за пріоритетністю та регіонами. Зараз пріоритетним є житлово-комунальний сектор і, звичайно ж, промисловість. Якщо оцінювати те, що зараз відбувається в Україні, то, судячи з усього, держава жодних особливих планів щодо цієї сфери. У нас зараз вся енергетика знаходиться фактично у приватних руках та компаніях. Тому зараз у цій сфері відповідальність держави є досить непрямою. Хоча звичайно велике питання, як саме обиралися ті чи інші оператори й чи вони відповідають певним критеріям щодо задоволення потреб населення і бізнесу», — сказав він.

При цьому експерт резюмував, що з його погляду приводів реальних віялових відключень електроенергії в країні – немає. Іноді на території країни дійсно спостерігаються проблеми, проте це скоріше трапляється через непередбачені обставини. Наприклад, погодні умови.

«На мій погляд, зараз жодного приводу для віялових відключень на території України немає. У нас зараз досить потужна генерація атомних електростанцій і ми маємо свої певні міжнародні угоди з тією ж Білоруссю. Йдеться лише про те, що в нас дійсно у певні періоди спостерігаються проблеми у тих чи інших регіонах. Але це найчастіше пов’язане з негодою чи сильним навантаженням на систему. Наприклад, коли люди включають кондиціонери, і йде велике навантаження на систему», — вважає він.

Нагадаємо, що за підсумками 2021 року атомні станції України виробили 86,4 млрд кВт-год електроенергії, що на 13,1% більше, ніж у 2020 році. Про це повідомила компанія НАЕК “Енергоатом”.

Так, на момент п’ятниці, 14 січня, цей показник є найвищим показником атомної генерації протягом останніх шести років. У компанії зазначили, що зростанню генерації сприяли одразу декілька факторів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу