«ДБР і НАБУ на замовлення олігархів заблокували відправлення нашої продукції в Японію», – керівник АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія»

Поділитися:

ПрАТ “Об’єднана гірничо-хімічна компанія” (ОГХК), до управління якого передали Вільногірський гірничо-металургійний комбінат (ВГМК, Дніпропетровська область) і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат (ІГЗК, Житомирська область), повідомляє про спроби олігархів чинити тиск на Дзержинський районній суд Кривого Рогу напередодні засідання.

Черговою спробою тиску стало поширення в ЗМІ сфальсифікованої інформації про нібито підробку офіційних документів компанією. Ці повідомлення не відповідають дійсності, завдають шкоди репутації держпідприємства і є спробою тиску на суд.

При цьому наголошується, що всі контракти між “ОГХК” і компанією IMMCO TRADE PTE LTD, як і з усіма іншими контрагентами, були укладені абсолютно законно, з дотриманням усіх необхідних процедур. Митне оформлення товару виконано відповідно до вимогам закону. Ніяких офіційних подань про фальсифікації контрактів “ОГХК” з боку Генеральної прокуратури не надходило.

Подробиці теми розповів в. о. керівника АТ «Об’єднана гірничо-хімічна компанія» Артур Сомов в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Коли мене Фонд державного майна призначив на посаду голови, я прекрасно розумів своє завдання. Воно полягає в тому, щоб вивести підприємство на приватизацію для того, щоб воно мало максимальний рівень інвестиційної привабливості в усіх сенсах. Відповідно, державний бюджет отримує максимально можливу суму й оцінку підприємства. І по можливості я звичайно хотів показати себе в якості керівника з кращого боку, щоб залишитися з новим інвестором. З весни минулого року підприємство спочатку було направлене на приватизацію. Тому для того, щоб призначити повноцінного керівника, необхідно проводити конкурс. Але в цьому немає сенсу, тому що в рамках приватизації саме новий інвестор буде визначати, хто саме буде керівником підприємства», – сказав фахівець.

Він заявив, що навесні минулого року компанія відчувала певні фінансові проблеми, які тривали протягом 1-2 місяців. Потім вдалося налагодити політику збуту і закупівель, що дозволило до кінця року вийти на прибуток 640 млн гривень.

Також фахівець прокоментував питання фальсифікації документів і участі в цьому представників інших міжнародних компаній, які презентували себе в якості співробітників «ОГХК».

«Вони заважають нам і зараз. Ці підприємства діють не самостійно. Але скажімо так, це роблять бенефіціари цих компаній. Більш того, за останній місяць, використовуючи середні рівні силових органів, була заблокована наша масштабна відправка товару в Японію. Була спроба внести фінансову метушню в нашу компанію. Я це все говорю про дії ДБР і НАБУ. Я заявляю це прямим текстом і вважаю, що замовники саме зі старої команди», – сказав він.

Залишається питанням, чи не ці ж учасники ринку наразі займаються постачанням продукції на «Кримський титан»?

«Я не виключаю цього. У мене немає прямих доказів, але за чутками й за інформацією, яку ми отримували від старої команди, то так – вони отримували замовлення на «Кримський титан». Тому ймовірність того, що вони продовжують цим займатися досить висока. Я можу відповідально заявити, що це не наш концентрат. Влітку минулого року у нас вже стався прецедент, коли ми продали його на компанію АТЕС, що викликало підозри у СБУ. Тому вже з осені 2020 роки ми у всі контракти включаємо заборона на постачання товару для підсанкціонних територій», – зазначив глава правління.

Також експерт спростував чутки з боку ДБР і НАБУ про те, що компанія створила злочинне угруповання з IMMCO TRADE PTE LTD.

«Ми вели перемовини з японцями починаючи з червня минулого року. На жаль з тих чи інших причин до осені 2020 роки ми не могли забезпечити відповідну логістику і тому ми могли продавати наш концентрат не в Одесі на умовах ФОП, а в Вільногірську. Наразі всі міжнародні компанії працюють на умовах ФОП – це особливості національного бізнесу. Тому японська сторона попросила залучити одного з міжнародних трейдерів. Їм стала Сінгапурська компанія, з якою раніше працював наш партнер. Для того, щоб вони здійснили чисто логістичне постачання з Вільногірська до Одеси фактично з нульовою рентабельністю для себе просто тому що компанія працює і з японцями й з нами, отже, заробляє гроші на інших контрактах. Контракт був досить великий – близько 6 млн доларів. Фрази про те, що це збитки – всього лише гра словами й брехня. Зазвичай міжнародна практика передбачає, що такого роду контракти узгоджують платежі заднім числом. У нашому випадку 13 грудня пішли останні вагони з Вільногірська і згідно з контрактом протягом 30 днів нам повинні були надійти відповідні кошти. Корабель повинен був прибути до Одеси 26-28 грудня, однак через погані погодні умови корабель не зміг в такі терміни дійти до Одеси. Тому, розуміючи, що тут можуть трапитися затримки, ми уклали додаткову угоду про те, що платіж буде продовжений до того моменту, поки вантаж не потрапить на борт судна. Далі, вже не знаючи про те, що було підписано додаткову угоду – на 13 січня був призначений корабель, і коли він підійшов до Одеси, раптом з’являється прокуратура Дніпропетровської області та бере під арешт наш вантаж. За підсумком, наразі наш вантаж знаходиться в Одесі, грошей ми не бачимо і того, звідки нарахували такі збитки – ми не розуміємо. У своїй позиції силові органи демонструють те, що абсолютно нічого не розумію у веденні міжнародного бізнесу. Ми продавали товар по 1070 доларів за тонну, нам розповідають, що це 1250 доларів на міжнародному ринку в Китаї. Тобто ніхто не враховує, що цей товар потрібно ще доставити й туди можна також приплюсувати ціну доставки. Також ми відправляли товар відразу по 5 тисяч тонн, адже оптом виходило дешевше. І є ще дуже багато факторів, які говорять про те, що наша ціна була ринковою. Нині ми вже замовили відповідну експертизу в рамках цієї справи, яка повинна підтвердити правоту нашої компанії», – уклав керівник підприємства.

Нагадаємо, що фактично, компанія почала роботу з 2014 року, коли їй були передані Вільногірський гірничо-металургійний комбінат і Іршанський гірничо-збагачувальний комбінат.

Її продукція реалізується в більш ніж 30 країнах світу, зокрема в ЄС, Китай, Туреччину, а також США і країни Африки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу