Чиновників хочуть змусити декларувати операції з валютою

Поділитися:

Глава держави Володимир Зеленський поставив свій підпис під законом, який покликаний удосконалити кампанію антикорупційного декларування чиновниками (особи, уповноважені на виконання функцій держави чи місцевого самоврядування) 2021 року. Йдеться про закон № 1443-IX, який парламент ухвалив наприкінці квітня.

Президент звернувся до очільника уряду, щоб Кабінет міністрів терміново підготував та вніс до парламенту проєкт змін до закону “Про запобігання корупції” для більш прозорої процедури декларування. Він вважає за необхідне встановити чіткий термін, упродовж якого щодо посадовців після їх призначення чи обрання не застосовуються обмеження у питанні припинення підприємницької діяльності чи припинення їх повноважень у складі правління чи наглядових рад підприємств. Президент очікує на відновлення 30-денного періоду, упродовж якого посадовці зобов’язані передати в управління іншим особам підприємства та корпоративні права, які належать їм.

Також президент вважає за необхідне обов’язкове декларування операцій з купівлі/продажу іноземної валюти особами, які зобов’язані декларувати майновий стан, чи членами їхніх сімей, у разі, якщо сума перевищує 50 прожиткових мінімумів.

Зеленський наполягає на відновленні обов’язкової повної перевірки декларацій таких посадовців: радника та помічника голови паралменту. А також проведення спеціальної перевірки претендентів на такі посади.

Серед іншого, документом запроваджується нижня межа у 0,25 прожиткового мінімуму, до якої не застосовується передача в управління цінних паперів акціонерного товариства. Також він передбачає заборону на декларування номерів рахунків, де зберігаються некомпенсовані заощадження Ощадбанку СРСР та операції з обміну валют. Також не вимагається звіту про суттєві зміни в майновому стані щодо таких операцій.

Нагадаємо, незабаром українських чиновників зобов’яжуть складати обов’язковий іспит на знання української мови. Тест повинні будуть здати всі особи, які претендують на ту чи іншу посаду в державній службі.

Також ми писали, що зараз в нашій країні поки немає офіційних курсів української мови, за які не потрібно платити. Але їх незабаром відкриють.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу