«Бюджет на 2022 рік – це просто перерозподіл коштів при відсутності цілей» – економіст

Поділитися:

Два тижні тому міністр фінансів Сергій Марченко представив у Верховній Раді проект Державного бюджету на 2022 рік. Чиновник окреслив, що головним пріоритетом будуть медики. Їх зарплати повинні вирости в 1,6 раза.

Крім того, серед пріоритетів – військові та ветерани. Хочуть забезпечити житлом всіх ветеранів АТО, які знаходяться в черзі. Також Марченко акцентував на масштабної цифровізації країни, витрати на неї збільшать в 1,7 раза.

За словами чиновника, проект кошторису реалістичний і збалансований. За прогнозом, буде подальше пожвавлення економічної динаміки за відновлення споживчого та інвестиційного попиту.

Марченко також додав, що якщо Рада схвалить законопроект №5600, бюджет може додатково отримати близько 30 мільярдів гривень.

Подробиці теми розповів економіст Всеволод Степанюк в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«Якщо державний бюджет узгоджений з МВФ, то звичайно ж МВФівська більшість підтримає цей бюджет в парламенті. Бюджет трохи краще зроблений, ніж минулого року. Однак логіка у нього залишилася колишня. По суті це просто черговий перерозподіл грошей, без наявності будь-якої певної мети у держави. Зараз можна відзначити те, що там вже закладено недостатньо коштів для індексації пенсій – це приблизно 7% зростання. Напевно, «слуги» (партія «Слуга народу») думають, що надходження збільшаться за рахунок ЄСВ, але вже очевидно, що ніякого поліпшення не буде. Тому що у нас вже очікується збільшення безробіття на 8%. Логіка тут дуже проста. Зараз у нас інфляція на рівні 10%. Всі цифри просто помножили на 10 і подали до бюджету. Звичайно така методика має сенс. Але в цілому тут більше мова про деградацію і погіршення життя для більшої частини українців», – вважає він.

Також експерт розкритикував так звану «цифровізацію», якою так пишається наш уряд.

«Дуже цікаво, скільки виділили грошей на цифровізацію держави. Я вважаю, що далеко не вся цифровізація однаково корисна. Тому що тут видно, що деякі IT-фірми просто лобіюють свої інтереси в такий спосіб. Тому що в такому випадку ця цифровізація незаконна і суперечить Конституції. Там написано, що відповідальність за ті чи інші дії повинні нести персональний характер. А тепер покажіть мені чиновника під ім’ям «інтернет», який би відповідав в судовому порядку за свої дії в разі виникнення питань. Тобто ми просто збільшуємо витрати для того, щоб повністю збільшити тотальний контроль. І не треба тут розповідати про ефективність управління. Зараз через це багато людей, які відмінно можуть використовувати інтернет, не можуть вирішити ті чи інші завдання в такій спосіб», – вказав він.

Раніше стало відомо, скільки втратила Україна через контрабанду: щорічно збитки країни доходять до 226-320 млрд гривень. Про це йдеться в звіті Рахункової палати.

З огляду на розмір середньозважених ставок, держбюджет протягом 2019-2020 років міг недоотримати 10-14 млрд грн ввізного мита.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу