“Бізнес управлятиме підприємствами набагато ліпше, ніж держава”, – експерт

Поділитися:

Приватизаційні процеси щодо великих підприємств закінчилися ще у 2013 році. За часів президента Віктора Януковича і до нього державні підприємства віддавали під контроль олігархів за безцінь у кулуарному порядку.

Після Революції гідності тактика змінилася. Влада задекларувала політику прозорої приватизації, але робила все для затягування процесу продажів ключових підприємств.

Причина відома: державні підприємства – прекрасна годівничка для політичних кланів.

А план з надходжень від приватизації, який в останні роки ніколи не виконувався, був для влади способом приховати реальний дефіцит бюджету, який потім перекривався випуском ОВДП.

Новий виток процесу почався з обранням на посаду президента Володимира Зеленського. Влада задекларувала: 2020-й стане роком великої приватизації. Однак приватизація знову не відбулася, цього разу – через пандемію.

При перегляді бюджету план з надходжень від приватизації зменшили до 500 млн грн, хоча за підсумками року зібрали 2,5 млрд грн. Перевиконанню плану сприяли продаж столичного готелю “Дніпро” і приватизація заводів концерну “Укрспирт”.

Роком початку великої приватизації тепер хочуть зробити 2021 рік. На цей рік план з надходжень від приватизації збільшили до 12 млрд грн.

На фоні попередніх років це досить велика цифра, але насправді Фонд держмайна може навіть перевиконати цей план, якщо приватизацію не будуть блокувати.

12 млрд грн – балансова вартість підприємств, які будуть продаватися, але ця оцінка не завжди відображає їх ринкову вартість. Щоб зрозуміти, чому ця цифра реальна, варто глянути на список підприємств, що підлягають приватизації.

Свою думку на цю ситуацію розповів Тарас Єлейко, заступник голови Фонду держмайна.

“Цього року склалася досить цікава ситуація. З одного боку ми маємо масштабні плани, адже бюджетом визначено 12 млрд гривень надходжень від приватизації на цей рік. З іншого боку, завжди ФДМ ставив великі плани, але тяжко їх виконував.

На сьогодні ми знаємо, як досягнути усіх поставлених цілей. Це є результат планомірної роботи і побудови зрозумілої і чіткої системи підходів до “Малої приватизації”, – говорить експерт.

Тарас Єлейко зазначає, що минулого року ФДМ був готовий провести Велику приватизацію, але Верховна рада заборонила це робити протягом карантину. Але на цей час ситуація змінилася.

“Коли ми говоримо про приватизацію, то треба розуміти, що це продаж дійсно великих діючих бізнесів. Якщо ми подивимося на ситуацію в світі, то побачимо, що вартість сіх бізнесів вийшли на історичні максимуми”, – впевнений спеціаліст.

Тарас Єлейко говорить про те, що реальна економіка певним чином зменшилася в усьому світі. Наразі приватизацією українських підприємств цікавляться не тільки місцеві, а й іноземні інвестори.

“Бізнес управлятиме підприємствами набагато ліпше, ніж держава. Зараз наше основне завдання – підготувати максимально вичерпну інформацію про обєкти приватизації та провести прозорий аукціон”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу