Білорусь заборонить імпорт овочів та фруктів із ЄС та України?

Поділитися:

Стало відомо, що у Міністерстві закордонних справ Білорусі заявили про можливість запровадити заборону на імпорт продукції, що походить у низці держав, які підтримують незаконні санкції проти Республіки.

Про яку саме продукцію йдеться, не уточнюється, проте, як вважають експерти, очевидно, що йдеться про окремі продукти харчування, зокрема, овочі та фрукти. Учасники ринку, у свою чергу, побоюються, що Білорусь спробує скопіювати політику Росії, яка застосовує подібні дії у боротьбі за незаконно введені санкції проти країни після анексії Криму.

Згодом, якщо білоруська влада так і вчинить, буде перекрито один із найбільших і найнадійніших каналів постачання продукції з країн ЄС та України до Росії.

Експерти зазначають, що насамперед можуть постраждати безпосередньо споживачі двох країн: Білорусі та Росії, адже дефіцит деяких продуктів харчування їм покривають якраз європейські держави та Україна.

Польща ризикує втратити до 400 мільйонів доларів, оскільки саме на таку суму країна постачала продукти харчування до Білорусії на рік від дії санкцій проти РФ. Іспанські постачальники значно менше втратять, близько 70 мільйонів доларів на рік.

Зазначається, що досить великі обсяги постачання здійснюють Греція, Нідерланди, Бельгія та Італія.

Поки що невідомо, чи торкнеться заборона на імпорт продукції з України. Якщо так, то зазнають збитків українські виробники не найвищої якості продуктів, оскільки Білорусь переважно – їхній ринок збуту.

Сама ж Білорусь для покриття дефіциту може закуповувати продукти в Туреччині, Єгипті, Марокко та країнах Центральної Азії. Щоправда, на ціні для кінцевого споживача це позначиться вагомо.

З іншого боку, що конкретно мали на увазі у Міністерстві закордонних справ Білорусі наразі невідомо. Ймовірно, що обговорення заборони на імпорт товарів стосується не продовольства.

Нагадаємо, нещодавно Європейський союз, Міністерство фінансів США та Великобританія схвалили черговий пакет санкцій проти Білорусі та її компаній.

Також ми повідомляли про те, що після запровадження санкцій проти Білорусі половина флоту «Белавіа» не працює.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу