Банкіри очікують послаблення гривні

Поділитися:

Банкіри очікують послаблення курсу національної валюти у наступному році. У базовому макропрогнозі закладають середньорічний курс гривні до долара на рівні 28 з половиною гривень, повідомляє «Перший Діловий».

Серед основних фінансових ризиків у цьому і наступному році називають різке погіршення епідеміологічної ситуації, і як наслідок посилення карантинних обмежень. Сюди ж відносять істотне ослаблення зовнішнього попиту на товари українського експорту та розбалансування державних фінансів в умовах обмеженості джерел фінансування.

Окрім цього фінансові аналітики кажуть про посилення тиску на умови торгівлі. Якщо до травня ціни експорту демонстрували кращу динаміку, ніж ціни імпорту, то влітку баланс став несприятливим, зокрема, через подорожчання енергоресурсів.

Урядовці також підтверджують, що наступного року гривня відносно долара дещо знеціниться. Проте курсова динаміка буде стабільною, без жодних сплесків та шоків.

Кабінет міністрів очікує, що упродовж наступних двох років курс гривні до долара буде у межах 28-29 грн. Відповідні цифри закладені в Прогноз економічного і соціального розвитку України роки та Бюджетну декларацію на 2022-2024 роки.

Станом на п’ятницю, 27 серпня, НБУ встановив офіційний курс гривні до долара США на рівні 26,77 грн/дол. Тобто гривня ослабла на 6 копійок, порівняно з попереднім показником.

Нагадаємо, у Національному банку України фіксують зростання валютного депозитного портфеля. За даними НБУ, доларові депозити зросли на 0,19%. У грошовому співвідношенні до 9,710 млрд доларів. Такі дані були представлені за підсумком червня поточного року.

Також ми писали про те, що НБУ викупив 25 млн доларів на міжбанку.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу