Запорізька АЕС закуповує запчастини у росіян

Поділитися:

Запорізька АЕС уклала дев’ять угод з фірмою ISG Supply з Естонії. Державна електростанція планує закупити майже 4 з половиною тисячі запчастин до дизелів на 232 тисячі євро. А це – майже 8 мільйонів гривень без ПДВ, як повідомляють журналісти “Першого Ділового” телеканалу.

Виробник цих запчастин – російська Машинобудівна корпорація” Дизель-Енерго. А самі дизелі – які з часів СРСР використовують як резервні електростанції – виробляв збанкрутілий у 2000 році петербурзький завод” Російський дизель “. Однак закупівлі відбулися без торгів. Це обґрунтовують критичною необхідністю цих запчастин – блоки станції можуть не вийти вчасно з планово-попереджувального ремонту.

У вересні Запорізька АЕС оформляла аналогічну угоду – на три мільйони 800 тисяч гривень. Як і тоді, зараз вартість кожного договору нижче порога, який для атомників по товарах становить 1 млн грн.

Тоді ж “Енергоатом” допустив до торгів двох російських дилерів Дизель-Енерго і Енерго-сектор. А вони оформили документи дуже схожим чином. Решту компаній, які подавалися на цю закупівлю, відхилили – за листом голови Державної інспекції ядерного регулювання України Григорія Плачкова. Мовляв, їхню продукцію не можна використовувати при ремонті дизель-генераторів АЕС.

Тоді один з учасників торгів – компанія Inkla – довела в Антимонопольному комітеті, що їхню пропозицію можна було не відхиляти. Але торги знову скасували – через нестачу учасників.

Впродовж 2020 Запорізька АЕС намагалася п’ять разів придбати ці запчастини. Однак усі угоди скасовував АМКУ за скаргою Inkla.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу