«56% електроенергії Китаю виробляється з вугілля» — експерт

Поділитися:

Минулого тижня місцева влада в декількох китайських регіонах наказала відключити заводам електроенергію. Деякі економісти вже знизили прогноз зростання ВВП Китаю, інші поки чекають, щоб оцінити масштаб ситуації.

В кінці 2020 Китай припинив купувати вугілля у Австралії, свого найбільшого постачальника цього ресурсу. Це рішення мало політичне підґрунтя і було прийняте після того, як Австралія підтримала розслідування заходів, прийнятих Китаєм для боротьби з пандемією коронавірусу.
У той же час попит на вугілля почав рости через незвично холодну зиму. Згідно з повідомленнями, це змусило деякі міста обмежити використання електроенергії заводами і домогосподарствами.

Енергетичне вугілля, основне паливо для ТЕС, за 12 місяців подорожчало на 40%. За даними Wind Information, в грудня 2020 на товарній біржі Чженчжоу тонна енергетичного вугілля коштувала $ 119,53.

З наближенням весни центральний уряд оголосив нові цілі для наступної п’ятирічки. За планом, Китай повинен збільшити частку відновлюваної енергії в загальному енергоспоживанні до 20% в порівнянні з нинішніми 15%.

На шляху переходу Китаю на поновлювані джерела стала посуха в провінції Юньнань, одному з центрів гідроенергетики країни. За даними Державного комітету з розвитку і реформ КНР (ДКРР), в серпні 2021 генерація гідроенергії скоротилася на 4% в порівнянні з серпнем 2020. Також скоротилося зростання вітряної енергії. Якщо в липні 2021 її річний приріст склав 25,4%, то в серпні — всього 7%.

23 вересня менеджмент зони високотехнологічного бізнесу в провінції Хунань ввів обмеження на споживання енергії, які вступили в силу відразу після оголошення.

26 вересня, Securities Times повідомило про знеструмлення заводів в виробничому центрі Дунгуань. Видання також звернуло увагу на раптові відключення в багатьох регіонах північного Китаю, в тому числі в житлових районах провінції Ляонін.

Зараз більше 10 провінцій і регіонів обмежили енергоспоживання.

Подробиці теми розповів журналіст видання «Економічна правда» Богдан Мірошниченко в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

«В Китаї ввели обмеження на використання електрики у 20 провінціях. Тисячі підприємств просто змусили працювати два через два, а для деяких фабрик провінції Гуандун взагалі встановили режим роботи два через п’ять. Крім того, 143 підприємства зупинили повністю. Чому так відбувається? На вугілля припадає 56% виробленої енергії Китаю, тому підвищення цін та екологічні заходи так сильно вдарили по енергетиці», — пояснив експерт.

За словами експерта, через проблеми з електроенергією розвиток китайської економіки сповільниться. Крім того, будуть неминучими зриви ланцюгів постачання, а також зменшення виробництва товарів. Експерт наголосив, що зараз це особливо небезпечно, оскільки осінь — це пік відвантажень.

«Якщо все так продовжуватиметься надалі — зриви ланцюгів постачання будуть неминучими. Зараз вже є прогнози, згідно з якими китайська економіка уповільниться саме через проблеми з електроенергією. Це означає, що виробляти товарів будуть менше. Особливо це небезпечно зараз, восени, перед піком відвантажень з Китаю, коли всі готуються до Різдвяних свят», — заявив він.

Раніше ми повідомляли, що криза нерухомості в Китаї набирає обертів. Про проблеми з обслуговуванням боргу заявили ще дві великі компанії.

Також ми писали про те, що у 2020 році Китай зайняв перше місце в світі за обсягом прямих інвестицій за кордоном.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу