“Створення національного тютюнового оператора може виявитися черговою змовою на ринку” – експерт

Поділитися:

В українському уряді висунули ідею щодо створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів. Зараз деякі вітчизняні експерти сходяться у думці, що створення такого органу поставить під загрозу регіональних оптових операторів і понад 65 тисяч фізичних осіб підприємців, які наразі офіційно та легально працюють на ринку тютюнової продукції. Як оцінювати такі рішення і чи в праві уряд втручатися в поточний ринок на рівні міністерств? Про це повідомляє – колишній перший заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Павло Кухта в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

Відзначимо, що вперше уряд затвердив реалізацію пілотного проекту щодо створення Національного оператора на ринку тютюнових виробів від 9 вересня 2020 року. Відповідний документ розробляли фахівці Міністерства економіки та сільськогосподарської діяльності України, а також Міністерства фінансів України за дорученням глави українського уряду.

За словами фахівця, поточну проблему потрібно розглядати набагато глибше, ніж рівень узгодження таких рішень.

«Проблема в тому, що фактично у нас під виглядом тієї чи іншої форми постійно знаходиться під сумнівом конкуренція на ринку тютюнових виробів. Постійно існують скандали про можливі змови на ринку, чутки про єдиного гравця, який скупив всю дистрибуцію і так далі. Питання ж полягає не в тому, щоб створити Національного оператора або ще щось, а в тому, що зараз немає потреби в існуванні такої великої концентрації. Ринок має всі шанси на те, щоб бути цілком конкурентним і це хотілося б побачити», – вважає експерт.

При цьому Павло Кухта згоден з тим, що дана проблема відноситься більше до юрисдикції не уряду, а АМКУ.

«Все-таки першою скрипкою в цій ситуації повинен бути Антимонопольний комітет України, а не конкретно уряд, тому що робота уряду не полягає в тому, щоб лізти в господарські справи країни. Адже саме для таких випадків і була створена така структура, як Антимонопольний комітет України, тому хотілося б тут більше побачити саме його роботу», – вважає він.

Також фахівець наголосив, що проблема конкуренції в цілому стосується не тільки ринку тютюну в Україні, а й інших більш важливих сфер, що впливають на державу. Наприклад, енергетики.

«Це насправді стосується не тільки даної ситуації з тютюновим ринком, а в принципі всіх українських ринків. В Україні існує величезна проблема з конкуренцією і, напевно, в цьому відношенні тютюновий ринок ще не сама проблемна сфера. Адже ми бачимо, що зараз така ж велика проблема спостерігається і в енергетиці, і в банківській сфері, і в найбільш базових секторах економіки. Той факт, що у нас весь цей час анемічний Антимонопольний комітет, як структура, не має достатньо політичної ваги для того, щоб боротися з такими явищами, є проблемою. І те, що ми постійно скаржимося на олігархів і їх дії – це якоюсь мірою теж є наслідком неспроможності країни в особі АМКУ забезпечити потрібну конкуренцію у державі», – резюмував колишній перший заступник міністра розвитку економіки.

Раніше господарський суд міста Києва зобов’язав відразу дві компанії з виробництва сигарет виплатити рекордну суму штрафу до державного бюджету України через скарги з боку АМКУ.

Тим часом споживання тютюну в Україні скорочується: за три роки обсяги виробництва тютюнової продукції в країні впали в 1,4 рази. При цьому експорт зберігся на рівні 2017 року, а імпорт і нелегальна торгівля незрівнянно малі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу