“Держава дає гарантії бізнесу, на створення виробництв та робочих місць” – експерт

Поділитися:

Ухвалення закону про надання державних гарантій на портфельної основі дозволить значно здешевити кредитний ресурс для українського бізнесу. Таку заяву зробили в уряді.

Кредити будуть надаватися мікро, малим і середнім підприємцям в обсязі до 5 млрд грн. Держава гарантуватиме перед банком 80% суми такої позики. Це дозволить значно здешевити, а головне зробити доступним кредитний ресурс для українського бізнесу. У той же час гарантії на рівні 80% будуть сприяти тому, що банки будуть видавати кошти тільки якісним позичальникам, які мають бізнес-план і бачення розвитку власної справи.

За словами парламентаріїв, цей законопроект є результатом спільної роботи уряду і профільного парламентського комітету. Він дасть можливість представникам малого та середнього бізнесу отримувати кредитний ресурс під державні гарантії.

Інструмент роками працює в передових економіках світу і дає можливість створити реальну підтримку малому і середньому бізнесу.

Більш детально з цим питанням Перший Діловий телеканал розбирався з економічним експертом Іллею Несходовський.

За його словами, країна дає гарантії. Тобто, якщо підприємець або підприємство отримало кредит, за цією програмою і отримали гарантію, і не повертають цю суму, то в даному випадку держава гарантує банку, що 80% від цієї суми банк отримає назад. При цьому надаються портфель інвестицій, тобто вважають не конкретного позичальника, а загальну суму яку банк видасть, вона і буде гарантуватися законом.

“Це правильно, тому що програма” 5-7-9 “мала проблеми. Ці проблеми полягали в тому, що начебто і пояснювалося, але воно так завжди, ніби й пояснюєш, як повинно запускатися, але не завжди воно запускається, так як потрібно . банки почали не кредитувати новий бізнес, а почали передекредітіровать бізнес, який в цьому і не потребував. Больше57% отримав аграрний сектор. Тому що, вони не постраждали від коронавируса, у них нормальне фінансове становище, вони мають все необхідне обладнання. Результат – банки приймали рішення про кредитування саме такого бізнесу, в той час, як інший бізнес потребував реальної підтримки, але банки оцінювали такий бізнес, як ризикованим. те рішення, яке зараз прийняли, дасть можливість такого бізнесу кредитуватися. Держава рухається по правильному напрямку “, – сказав експерт.

Про те, які галузі повинні бути в пріоритеті, аналітик відповів наступним чином:

“Найголовніший критерій – це створення нових робочих місць і виробництв. Коли створюється додана вартість, то це означає, що такий бізнес повинен бути в пріоритеті. До наприклад, в Кабміні програм підтримки аграріїв дуже багато і багато різних. у ці програми вливається десятки мільярдів гривень. Але виникає питання: “Якщо ми витрачаємо багато бюджетних ресурсів, при тому, що вони мають пільгове оподаткування, для чого ми все це робимо? Ми не отримуємо того ефекту, який повинні були отримати “. Це не повинно стояти на першому місці, і саме ця програма. Я не проти неї, таких програм багато і вони і повинні функціонувати. Тут має бути, наприклад торгівля: буде проводитися імпорт, і яка тут додана вартість? Це дуже сумнівно. потрібно закуповувати обладнання, підвищувати продуктивність роботи і, відповідно, заробітку “, – говорить Несходовський, додавши, що якщо хтось хоче витягнути економіку з тіні, то потрібно забути про репресованих методах, які постійно впроваджують, тобто бізнесу потрібно дати ресурси.

Є багато історій великих компаній, які змушені виходити з тіні, щоб залучити іноземні інвестиції.

“Потрібно зрозуміти свій бізнес і навчитися його описувати. Потрібно прописати бізнес-план, вказати фінансові шляхи, показати, що ти прозорий і функціоніруешь і отримай кредит. У цілому, потрібно виходити на цивілізований бізнес”, – говорить економіст.

Але постає питання, а не підірветься економіка, якщо завдяки ОВДП погасити дані кредити?

“В принципі, на цей рік ніяких додаткових продажів ОВДП немає, тому що ніхто не видає кредити на місяць-два. По факту – ця програма запрацює в жовтні, тобто жовтень-листопад-грудень – люди будуть подавати документи, потім їх розглядатимуть . Фактично вони отримають в листопаді, і як мінімум на півроку – то про це можна говорити тільки на наступний рік. у 2020 році це не спрацює. у 2021 році ця прописали, щоб не збільшувати бюджетний дефіцит і залишитися в рамках. Сказати, що ми ось так робимо – все розуміють, що ми цього робити не можемо. Виконали норму бюджетного кодексу стосовно неможливості вкладення в бюджет розтрат незакріплених відповідними доходами, а вони закріпили. Але в наступному році ця програма буде фінансуватися з держбюджету “, – говорить Несходовський.

Якщо говорити про гроші, то наскільки вигідні такі відсотки повертати, якщо країна оплатить втрати самого бізнесу? І чи вигідно бізнесу повертати ці кредити, якщо країна може це зробити на 80%?

Експерт Ілля Несходовський сказав, що він писав, і розраховує, що чиновники врахують це в своїй постанові про те, що фінансувати можна той бізнес, який працював певний час (3-5 років) і він отримає дохід. Тобто, у тебе є оборот і можеш працювати.

“Ніхто не буде банкротіровать бізнес, який заробляє, тільки для того, щоб ці 80% потім привласнити. Якщо бізнес, тільки якщо він не тільки вчора створений, з таким так – є проблеми. Можливо це і є тоді подсхема. Тут має бути запобіжний – середній і малий бізнес уже повинен функціонувати кілька років і виходить на певну прибутковість. з тих схем, які існували, є різниця між схемами, які існували, зокрема, з банком Бахматюка і тим, що є зараз – людина, які має багато грошей , має багато ресурсів, щоб найняти хороших адвокатів, щоб кинути державу. Раніше ми це бачили по Суркісу, а зараз бачимо по Бахматюку. Малий бізнес не має таких коштів, тому не буде намагатися привласнити державне майно “, – сказав експерт.

Також фахівець сказав, що у нас дуже бояться що бізнес може збанкрутувати, і та людина яка який почав бізнес, залишиться ні з чим. “Якщо ти береш на себе підприємницький ризик, ти повинен розуміти що це ризик, і що ти дійсно можеш все втратити. Головне, щоб підприємець розумів причини своїх втрат, а не перекладав відповідальність на державу, що йому хтось чимось не допоміг “, – сказав експерт.

Ми повинні розуміти що в бізнесі хтось отримує прибуток, хтось постійно знаходиться в нулі, а хтось стає банкрутом і його бізнес ідея не реалізовується. Це абсолютно нормально, головне відсікти тих хто захоче використовувати дану програму для того щоб збагатитися. Банки теж повинні навчитися правильно оцінювати свого позичальника, вони звикли нічого не робити, так як за роки склалася така практика, що кредити видавалися друзям і знайомим і тд. Якщо ж при ходить незнайома людина, кредит він може отримати тільки під заставу майна. Зараз держава створює дійсно непогану альтернативу в своїх програмах. Я сподіваюся що будуть і інші програми, які допоможу налагодити систему взаємовідносин бізнесу і банків. А не як це було раніше, коли банки видавали кредити виключно наближеним людям, працюючи таким чином, що витягали гроші простих українців, а потім перекладали відповідальність на державу, а самі ці гроші вивозили за кордон. Ці програми необхідні, їх потрібно продовжувати, створювати нові “, – уточнив він.

В кінці розмови Ілля Несходовський додав, що раніше кожен дрібний робити ставився до групи високого ризику, і банк повинен був під нього створювати значні резерви під нього, щоб видати йому кредит. І як результат через великі резервів зменшувалася прибутковість банків. Для того щоб це змінити і дається гарантія, щоб банк міг видати кредит під менший відсоток.

Ми писали матеріал про те, що банки-партнери Фонду розвитку підприємництва (ФРП) на минулому тижні в рамках державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» уклали 207 нових угод на 666 мільйонів гривень, тоді як тижнем раніше видали 236 «доступних кредитів »на 864 мільйонів гривень, повідомило Міністерство фінансів у понеділок.

Також повідомлялося, що за кредитною програмою «5-7-9 відсотків» було подано заявок на суму понад 8 мільярдів гривень. Як відзначили в Кабінеті Міністрів України, через 16 банківських кредитів було видано 1,1 мільярда гривень. Більше половини виданих кредитів – кошти на інвестиційні цілі. Це означає, що компанії бачать можливість відновлення економіки і інвестують в розвиток.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу