«2,7 млрд доларів від МВФ вже опинилися в міжнародних резервах України», – заступник глави НБУ

Поділитися:

Міжнародний валютний фонд перерахував Україні 2,7 млрд доларів внаслідок додаткової емісії спеціальних прав запозичення (SDR) на 650 млрд доларів. МВФ виділяє ці кошти всім країнам-членам фонду на відновлення економіки після коронакризи.

Кабінет міністрів планує спрямувати кошти з 2,7 млрд доларів від МВФ на соціальні виплати. Ці кошти допоможуть відновленню економіки України.

Про це повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час засідання уряду.

Як зазначив Шмигаль, «ці кошти будуть сприяти макроекономічній стабільності, дозволять збільшити соціальні виплати та підтримати українську економіку на шляху її відновлення».

Разом з тим прем’єр відзначив, що отримання 2,7 млрд доларів від МВФ не вплине на виконання Україною діючої програми Stand-By.

Шмигаль нагадав, що ці кошти є безповоротною допомогою від МВФ іншим країнам, що постраждали від пандемії коронавірусу, виділені з метою ліквідації наслідків і відновлення економіки.

Сергій Ніколайчук, заступник глави НБУ, говорить про ситуацію так:

«Україна отримала вже 2,7 млрд доларів США, і це досить суттєве полегшення для Мінфіну в питанні фінансування держбюджету. У нас дефіцит бюджету — близько 10 млрд доларів США. Це, звичайно, не знімає головного болю з Міністерства фінансів, але все ж завдання полегшується».

До якого ефекту призведе ця сума? Експерт каже про те, що ефект буде дуже і дуже маржинальним. Мінфін замість того щоб залучати дорогі кредитні ресурси, скористається цією сумою. У майбутньому можна буде менше використовувати на обслуговування державних боргів. Тут довгий ланцюжок, і експерт налаштований позитивно.

«Ці гроші відразу ж поповнюють валютні резерви України. Спочатку вони знаходяться на рахунку України в МВФ, а вже після конвертуються НБУ в гривню. Гроші можуть бути спрямовані на різні цілі. Я не думаю, що цей ресурс можна використовувати для будь-яких додаткових проектів», — говорить експерт.

Важливо, що всі дії з цими грошима повинні бути обговорені з МВФ.

Більше цікавої інформації по цій темі, а також уточнень з приводу можливостей Міністерства фінансів з урахуванням цієї суми Сергій Ніколайчук розповів в ефірі «Першого Ділового».

Раніше повідомлялося, що Нацбанк прогнозує уповільнення інфляції.

Також ми писали й про те, що в Україні сповільнилося зростання грошової маси.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу