«11 енергоблоків достатньо для нашої енергосистеми взимку» – глава «Енергоатома»

Поділитися:

Вже до кінця 2021 року більшість атомних енергоблоків українських АЕС будуть працювати на паливі американської компанії Westinghousе. Воно поступово має замінити російське. Про це заявив тимчасовий виконувач обов’язків президента «Енергоатому» Петро Котін.

«Як ви знаєте, у нас налічується 15 енергоблоків, з них два ㅡ так звані малі на Рівненській АЕС. Зараз сім енергоблоків завантажуються російським паливом, шість ㅡ паливом виробництва компанії Westinghouse. У цьому році у нас є план завантажити ще один енергоблок Рівненської АЕС американським паливом », ㅡ заявив Котін. У вересні 2020 року «Енергоатом» підписав контракт з Westinghouse про постачання ядерного палива для Рівненської атомної електростанції для одного з малих реакторів ВВЕР-440.

У компанії зазначають, що Україна стала першою в Європі країною, яка почала використання палива Westinghousе для ядерних енергоблоків цього типу. Українські атомні електростанції намагаються поступово переходити на ядерне паливо американського виробництва, зменшуючи потребу в російському (тобто відбувається диверсифікація). Американське паливо планували постачати ще з 1998 року, після підписання зі США Угоди про співробітництво в галузі мирного використання ядерної енергії.

Коментуючи ситуацію щодо великого розбалансування та дефіциту в українській енергетиці, в.о. держкомпанії «Енергоатом» Петро Котін зазначив, ті, хто заважав працювати атомній генерації, мають понести відповідальність.

“Що таке атомний енергоблок – це дуже складний технологічний комплекс. Він виходить на потужність, підключається до енергосистеми, набирає повну свою потужність. Потім працює всю кампанію, поки не виробить своє паливо. Ця кампанія триває 280-320 діб. Потім він зупиняється на перевантаження. Паливо все відпрацьоване. І в період перевантаження виконуються всі інші ремонти, які потрібні для того, щоб він знову вийшов на потужність та знов почав працювати. Коли попереднього року, влітку, нам встановили обмеження на потужності на всіх наших енергоблоках і три енергоблоки взагалі були зупинені, і стояли більш ніж три місяці – звичайно вони не виробляли палива. І всі ремонти, вся ця кампанія пішла на зимовий період і зараз ми маємо наслідок цього”, – зазначив він.

“Зараз у нас 11 енергоблоків і ми вважаємо, що цього достатньо для того, щоб забезпечити повністю потребу енергосистеми в умовах, що теплова генерація нормально буде працювати, а не так, як зараз, коли 12 енергоблоків мають аварійні ремонти. 11-12 енергоблоків – той склад обладнання, який ми маємо у зимовий період і завжди мали. Зокрема, торік працювали 12 енергоблоків”, – зазначив Котін.

Також посадовець розповів, що “Енергооатом” може продавати енергію за двосторонніми договорами, однак не міг цього робити на початку року. Водночас, досі залишається багато обмежень, які не дозволяють на рівних з приватною генерацією виходити на енергоринок. На його думку, щоб повноцінно працювати з іншими гравцями ринку – необхідно внести зміни до закону України “Про енергоринок”, а також потрібно дати можливість”Енергоатому виходити до свого кінцевого користувача напряму без аукціонів. Також посадовець зазначив, що існує супротив щодо ухвалення цього документа.

“Звичайно супротив завжди є. Якби його не було – закон про енергоринок був би прописаний з самого початку так, як це задовольняє всі види генерації, а не з дискримінацією і бік НАЕК “Енергоатом”, – додав він.

Також посадовець розповів, що станом на цей рік заборгованість перед “Енергоатомом” становить 24 млрд грн. Збитки обчислюються на рівні 7 млрд, тоді як прибуток за операційною діяльністю становить 6 млрд. У цьому велику роль грає продаж енергії за ПСО.

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу