«10 років в Україні не реалізуються програми з ліквідації наслідків на Чорнобильській АЕС» – експерт

Поділитися:

Україна працює над розвитком атомної галузі для забезпечення енергетичної безпеки і синхронізації національної енергетичної системи з енергосистемою Європейського союзу.

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час зустрічі з генеральним директором МАГАТЕ Рафаелем Маріано Гроссе, передає прес-служба глави держави.

“Сьогодні я можу впевнено сказати, що Україна рішуче налаштована розвивати свою атомну енергетику”, – зазначив Зеленський.

Зокрема, він зазначив, що Україна планує перейти до використання новітніх ядерних реакторів, в тому числі малих модульних реакторів SMR-160, оскільки має на меті локалізувати технологічне виробництво для SMR-160 в Україні.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) продовжить надавати підтримку Україні в ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС (ЧАЕС) – заявив Гросс.

За його словами, МАГАТЕ також продовжує розширювати міжнародні канали співробітництва в галузі ядерної безпеки заради загального блага.

“Під час мого офіційного візиту на Україну я підтвердив президенту Володимиру Зеленському, що МАГАТЕ продовжить невпинно працювати над вирішенням питань виведення з експлуатації, радіоактивних відходів і відновлення навколишнього середовища в зв’язку з аварією в Чорнобилі”, – підкреслив Гросс.

Свою думку з цього приводу висловив Сергій Саливон, директор економічної політики Федерації роботодавців.

“Поки немає ніяких підстав припускати, що проект не ефективно виконує свою роль. З іншого боку можна відзначити, що сам процес затягнувся, так само як і затягнувся процес будівництва заводу з переробки рідких ядерних відходів, будівництво СВЯП-2. Не дивлячись на те, що в основу політики держави покладена декомунізація, як раз нехороші радянські звички у нас навіть культивуються, а не викорінюються “, – говорить експерт.

Сергій Саливон заявляє, що вже 10 років в країні не затверджуються програми по Чорнобилю і ліквідації наслідків катастрофи. Крім того, при уряді Яценюка ще й було різко урізана соціальна підтримка чорнобильців та ліквідаторів.

“Найбільші запаси урану знаходяться в Казахстані. Того, що зараз видобувається у нас в країні, вистачає менше ніж на половину заправки наявних в Україні енергоблоків.

СВЯП-2 будувався саме під теплові збірки відпрацьованого в 1 і 3 блоці Чорнобильської АЕС. До цього, в 1986 році в Радянському союзі був побудований СВЯП-1 з мокрим зберіганням, і був розрахований на 30 років, але відслужив набагато більше.

При цьому будівництво СВЯП-2 затягнулося на 20 років і має масу корупційних ознак. Спочатку вартість оцінювалася в 68 млн євро, а результаті сховище коштувало 420 млн євро “, – говорить фахівець.

Сергій Саливон стверджує, що СВЯП-2 експлуатувався в дослідному режимі протягом року. Заяви керівництва “Енергоатому” про припинення вивозу ядерних відходів до Росії на зберігання і переробку є популізмом, тому що існує ризик переповненні тимчасових сховищ.

“Переробка відпрацьованого ядерного палива пов’язана з витяганням тих елементів, які використовуються при виробництві ядерної зброї. Тому країни, у яких є зброя, навряд чи дозволять такі технології дістати будь-якій державі, не тільки Україні”, – резюмує експерт.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу