Комітет Ради підтримав законопроект «Про екоконтроль»

Поділитися:

Парламентський Комітет з питань екологічної політики радить Верховній Раді підтримати за основу доопрацьований законопроект №3091 щодо реформи державного екологічного контролю. Йдеться про проєкт закону “Про державний екологічний контроль”.

Документ, авторства нардепа від “Слуги народу” Олександра Маріковського, зокрема, покликаний усунути низку перешкод на шляху перевірок, встановити більш серйозну відповідальність за порушення з точки зору природоохоронного законодавства; запровадити істотні штрафи за недопуск інспекторів; усуне дублювання повноважень різними держустановами.

Для повторного першого читання у законопроект внесли зміни: створення нового органу з контролю виконання вимог та норм законодавства у сфері екоконтролю. Пропонується ліквідація Державної екологічної інспекції. Закон не регулюватиме виконання вимог ліцензійних умов – пункт вилучено з першої версії проєкту закону. Самі перевірки триватимуть: на підприємствах середнього і незначного ступеня ризику – не більше 5-ти днів, зі значним ступенем ризику – не більше 15-ти днів. Компанії щорічно (не пізніше 15 січня) звітуватимуть про робочий час здійснення діяльності колективу. Повідомляється, що всі заробітні плати представників органів держекоконтролю розраховуватимуться, відштовхуючись від прожиткового мінімуму. На реалізацію проєкту закону необхідні додаткові 5 млн грн.

Критики стверджують, що майбутній нібито зразковий орган в сфері державного екоконтролю призведе до ще більшої узурпації ним влади.

Нагадаємо, Міністерство екології має намір запровадити в країні новий екологічний податок, який спрямують на фінансування кліматичної нейтральності України.

Також ми писали, що у Міністерстві екології попередили населення про можливу небезпеку, пов’язану зі зміною клімату на території держави.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу