«Знижена ставка ПДВ дозволила аграріям знизити ціни» – експерт

Поділитися:

У грудні Верховна Рада знизила ставку податку на додану вартість для аграріїв з 20% до 14%. Народні депутати схвалили в другому читанні відповідний законопроект №3656.

Знижена ставка ПДВ введена для такої сільськогосподарської продукції: велика рогата худоба, свині, пшениця, жито, ячмінь, овес, кукурудза, соєві боби, насіння льону, насіння ріпаку, насіння соняшнику, насіння та плоди інших олійних культур, цукрових буряків.

Зараз же в Україні закликають терміново виключити з Податкового Кодексу норми про застосування ставки ПДВ 14% на окремі види сільськогосподарської продукції. З такою ініціативою виступили Федерація роботодавців України (ФРУ) разом з іншими асоціаціями переробників сільськогосподарської продукції та переробними підприємствами закликали Комітет ВРУ з питань фінансів, податкової та митної політики.

У ФРУ вважають, що вже в перші місяці застосування пониженої ставки ПДВ в 15% повною мірою підтвердилися побоювання роботодавців про наслідки таких змін, а саме: викривлення конкурентного середовища (зокрема, між переробниками, які використовують власну сировину і тими, хто переробляє придбане сировина); істотні втрати більшості переробників сільгосппродукції (зокрема, переробників в м’ясної, молочної, борошномельної, цукрової та солодової галузях) на тлі виграшу окремих вертикально інтегрованих структур.

У федерації також додали, що дане нововведення не відповідає положенням Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Свою думку з цього приводу висловив Михайло Соколов, заступник голови Всеукраїнської аграрної раді.

“Від цього закону очікувалося, перш за все, що він допоможе в боротьбі з тіньовим ринком і полегшить життя аграріїв, знижуючи проблеми з відшкодуванням ПДВ. Частково ці проблеми пов’язані. Зниження ставки дозволяє аграріям менше платити в бюджет, але рівно на ту ж суму держава відшкодовує менше при експорті сільгосппродукції.

При продажу на внутрішньому ринку діє колишня ставка 20%, відповідно бюджет нічого не втрачає. Але оскільки держава менше бере у аграріїв, а потім менше повертає, то в разі затримок чи проблем з відшкодуванням ПДВ у аграріїв і трейдерів заморожуються менші гроші “, – говорить експерт.

Михайло Соколов також відзначає ще один несподіваний ефект цього закону: ті аграрії, які продавали частину продукції за готівку, змушені збільшити свої легальні продажі, тому що в іншому випадку у них виникає негативне значення ПДВ.

“Таким чином, ціни з ПДВ впали, а ціни без ПДВ залишилися на колишньому рівні. Тому, з упевненістю можу сказати, що законопроект добре працює в ряді сфер сільського господарства.

Сума сплати ПДВ до бюджету залежить тільки від одного параметра – це ставка, за якою продається сільгосппродукція кінцевому споживачеві. Тому все, що відбувається зараз, у зв’язку зі зниженням проміжної ставки на сільгоспсировину, це перерозподіл точки сплати. Тобто сплата ПДВ відбувається не раніше, а трохи пізніше, ніж раніше “, – пояснює фахівець.

Михайло Соколов впевнений, що податкове навантаження визначається кінцевою ставкою, а не проміжною. Якщо порівнювати Україну з країнами ЄС, то на всі продукти харчування діє нижня ставка ПДВ. Це робиться для того, щоб підтримати споживача. Адже від зниження ставки ПДВ, знижуються ціни на продукти харчування.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу