АМКУ рекомендує виробникам цементу не підвищувати ціни

Поділитися:

Антимонопольний комітет рекомендував українським виробникам цементу утриматися від необгрунтованого підвищення цін. Йдеться про АТ «Подільський цемент», ПрАТ «Кривий Ріг Цемент», ПрАТ «Івано-Франківськцемент», ПрАТ «Дікергофф Цемент Україна», ПрАТ «Миколаївцемент», ТОВ «Цемент».

Як зазначається у повідомленні АМКУ, під час антидемпінгового розслідування комітет встановив, що чотири основні виробники цементу концентрують ринкову владу: більше 90% становить сукупна частка групи CRH, компаній “Кривий Ріг Цемент”, “Івано-Франківськцемент” та “Дікергофф Цемент Україна”. Єдині цінові конкуренти цих виробників – імпортери, проте їхня частка на ринку незначна (у 2019 році становила близько 8%).

В АМКУ наголошують про наявні бар’єри у доступу до ринку цементу, які важко подолати. Серед них – зовнішньоторговельні бар’єри (антидемпінгові заходи на товар).

Зазначається, що після набуття чинності рішення Міжвідомчої комісії з міжнародної торгівлі щодо запровадження справляння остаточного антидемпінгового мита на імпорт в країну, зокрема, портландцементу з РФ, Білорусі і Молдови (90% від загального імпорту), імпорт з цих країн у 2019-му істотно зменшився, а торік – майже повністю зупинився.

Вказано, що у відповідь на антидемпінгові заходи щодо імпорту цементу із цих країн та запровадження у 2019-му ембарго на цемент з Росії – вітчизняні виробники підняли ціни на власну продукцію.

Через підняття цін у результаті рентабельність цементу марок ПЦ ІІ / Б-Ш-400 і ПЦ І-500 Р-Н продажу на українському ринку в 2019-му порівнянні з 2017-м суттєво зросла.

Хоч у 2020-му пропозицію вторинного імпорту з Росії, Білорусі та Молдови замістили цементом із Туреччини, Міністерство економіки України за скаргою вітчизняних виробників здійснює антидемпінгове розслідування і з цього товару.

Як зазначають у відомстві, учасники ринку цементу почали одержувати повідомлення про те, що виробники почали підвищувати відпускні ціни на цемент українського виробництва. Тоді як комітет не бачить об’єктивних причин для значного подорожчання товару.

АМКУ заявляє, що дії можуть бути оцінені як антиконкурентні та узгоджені на ринку цементу, звертаючи увагу на подібну та циклічну поведінку виробників, котрі підняли ціни через очікування ухвалення Міжвідомчою комісією з міжнародної торгівлі антидемпінгових заходів щодо імпортерів.

З огляду на це, комітет рекомендує учасникам ринку під час проведення Мінекономіки антидемпінгового розслідування з приводу імпорту цементу з Туреччини та після його завершення утриматися від дій, які можуть порушити законодавство про захист економічної конкуренції.

Нагадаємо, в Антимонопольному комітеті України збираються перевірити чесність цін на окремі харчові продукти. АМКУ досліджує вартість таких продуктів, як яйця, цукор і соняшникова олія.

Раніше повідомлялося, що Антимонопольний комітет буде розслідувати ситуацію, яка виникла навколо ціни на таксі у Києві у перші дні локдауну.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу