Держпраці буде моніторити борги по зарплатах

Поділитися:

На сайті Федерації профспілок України був розміщений для обговорення проект постанови КМУ «Про запровадження спеціального моніторингу погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати». Його метою є своєчасне виявлення негативних тенденцій та забезпечення оперативного прийняття управлінських рішень з питань погашення підприємствами, установами та організаціями заборгованості із заробітної плати.

Питання офіційної оплати праці та відсутність боргів із зарплати залишається вкрай актуальним для нашої країни. І Держпраці навіть в умовах карантину та локдаунів буде збирати інформацію про порушення і, звичайно, використовувати її при перевірках.

Зокрема, КМУ ухвалив Міністерствам, іншим центральним органам виконавчої влади, Раді міністрів Автономної Республіки Крим, обласним, Київській та Севастопольській міським державним адміністраціям, районним державним адміністраціям:

  • забезпечити роботу тимчасових комісій з питань погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат утворених міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, Радою міністрів Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими, районними адміністраціями;
  • ввести спеціальний моніторинг погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення) на підприємствах, установах і організаціях, які їм підпорядковані і знаходяться на відповідній території;
  • забезпечити подання понеділках о 13 годині Держпраці інформації про результати моніторингу за формами згідно з додатками 1-3.

Також згідно з проектом постанови Державна служба статистики повинна щомісяця до 25 числа місяця, наступного за звітним, подавати Державній службі з праці інформацію про заборгованість по заробітній платі підприємств, установ і організацій всіх форм власності.

Нагадаємо, що в Україні за станом на початок березня зарплатна заборгованість збільшилася на 8,1% в порівнянні з показником на початок лютого, до 3 трлн 214 млрд грн.

Раніше повідомлялося, що Державна служба України запланувала на 2021 21 150 перевірок підприємств. У порівнянні з поточним роком це більше ніж на 4,5 тисячі перевірок. Також відомо, що серед підприємств, які вказані в плані перевірок, багато тих, які відносяться до гірничо-металургійному сектору.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу