«НАК «Нафтогаз» продає газ максимально прозоро», — експерт

Поділитися:

Ринок газу, який почав працювати в Україні з 1.08.2020 року, викликає багато нарікань – користувачі незадоволені вартістю «блакитного палива» та умовами, які постійно змінюються. Державне регулювання цін зникло, натомість тепер кожен постачальник може встановити свою ціну.

«Тариф на газ формується так: я купую газ у НАК «Нафтогаз», а потім додаю свою націнку», – каже Максим Рабінович, директор ТОВ «Газопостачальна компанія (ГПК) «Нафтогаз України».

Також він говорить про те, що в державній компанії все напрочуд прозоро та зрозуміло. Немає ніяких таємниць щодо цін, є різні контракти – більше або менше вигідні, але вибір є для кожного.

«Є багато пакетів, є різні ціни – вони залежать від різних умов. Кожен постачальник має свої плани, складає портфелі. Раніше не було жорсткого планування, тож постачальники брали стільки, скільки вийде», — наголошує Рабінович.

Станом на зараз кожен постачальник має знати заздалегідь, скільки їм потрібно взяти газу. Тут і питання відповідальності – і за газ, і за розрахунки. Але, за словами нашого експерта, жоден не хоче (або ж не вміє) прорахувати, скільки ж газу потрібно. Для цього мають бути розрахунки, але їх немає.

Також важливо, що станом на зараз кінцева вартість для отримувача «блакитного палива» є цілком договірною. Тобто, споживач може обирати постачальника, але при нагоді змінити його, якщо інший пропонує більш вигідні умови. Ліцензію в Україні зараз мають більше ніж 750 компаній, які постачають газ.

Важливий момент: НАК «Нафтогаз» всім своїм покупцям (постачальникам газу) продає газ за єдиною ціною Не може бути такого, щоб у рамках одного пакету (скажімо, «Річного»), була різна вартість для двох різних покупців. Станом на зараз вартість газу у тарифному плані«Місячний» становить 7,22 грн — це найкраща ціна у порівнянні з конкурентами. Також традиційно в опалювальний сезон вартість зростає, а потім, коли він закінчується, знижується.

«Питання якості газу — дуже суб’єктивне. Більшість клієнтів не враховують той факт, що варто робити профілактику конфоркам та взагалі газовим приладам, натомість дорікаючи нам, НАК «Нафтогаз», що ми продаємо неякісний газ. Але ж це неправильно!» — підкреслює Рабінович.

Всі питання, за словами експерта, можна вирішувати поступово. Жодного разу не було такого, аби реформа сприймалася без запитань, вводилася без якихось коректувань тощо. Що можна робити, які перспективи — Максим Рабінович розповів у великому інтерв’ю на «Першому Діловому».

Раніше повідомлялося про ситуацію із розділенням облгазу та газзбуту. На думку експерта, воно відбулося тільки на папері.

Також ми писали й про те, що ціну на газ обмежать з 1 лютого.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу