«У влади є два варіанти з Бахматюком – або посадити його, або закрити всі кримінальні справи», – експерт

Поділитися:

Департамент міжнародного поліційного співробітництва Нацполіціі України повідомив НАБУ про відсутність підстав для коректного і правомірного використання системи «Інтерполу», «Європолу» та інших подібних інструментів з метою розшуку засновника агрохолдингу Ukrlandfarming Олега Бахматюка, позаяк місце його проживання відоме.

Департамент отримав відомості про адресу проживання Олега Бахматюка в Австрії, а австрійська сторона без використання системи «Інтерполу» підтвердила правильність і актуальність цих відомостей центральному реєстру Австрії.

Нацполіція також зазначила, що сторона захисту інформувала НАБУ про місце проживання бізнесмена.

Крім того, в департаменті зазначили, що питання затримання, арешту та екстрадиції Олега Бахматюка в такому випадку виходять за межі його компетенції. Джерело видання уточнило, що НАБУ зверталося до Нацполіціі з цього питання наприкінці листопада, а описана вище відповідь надійшла на початку грудня.

Правоохоронці у 2019 р відновили слідство про нецільове використання рефінансування НБУ на суму 1,2 млрд грн, що отримав «VAB Банк». Згодом правоохоронці оголосили бізнесмена в український розшук.

Тим часом міжнародні кредитори Ukrlandfarming написали лист уряду з проханням зустрітися з ними, щоб не допустити дефолту компанії з подальшою передачею активів компанії за борги. Зараз сам Олег Бахматюк знаходиться у Відні (Австрія) разом зі своєю сім’єю.

Отже, Нацполіція з Генпрокуратурою знають вже, де перебуває олігарх Бахматюк. Також вони повідомили про це НАБУ. Мало того, і австрійська сторона підтвердила його місцеперебування. Здавалося б зараз справа за малим – можна чекати затримання пана Бахматюка. Але суспільство цього ніяк не дочекається.

Чому саме – говоримо з Богданом Кузьмичем – членом ради громадського контролю Національного антикорупційного бюро України.

«Щоб Нацполіція затримала Бахматюка, потрібний відомий крок – підписати подання про екстрадицію. Це повинна була зробити Генеральна прокуратура. Але вона цього не зробила, посилаючись, як і Нацполіція, на відсутність підстав для екстрадиції, – наголошує Богдан Кузьмич.

Це вже триває півроку. Вже півроку суди виносять вироки Олегу Бахматюку то за однією справою, то за іншою. Тим часом таке враження, що хтось намагається ухилити Бахматюка від відповідальності. Власне, це продовження історії, яка вже триває майже рік».

Коли ж ця історія закінчиться?

“Вона закінчиться або тоді, коли взагалі закриють кримінальні справи стосовно олігарха, або тоді, коли нарешті Бахматюка посадять, – вважає член ради громадського контролю НАБУ. – Інших варіантів немає. Можливо, є ще третій варіант – якщо Бахматюк піде на співпрацю зі слідством і виплатить державі компенсацію за свої злочини, за обкрадання тієї ж держави. Тільки в такому разі він може уникнути більш серйозної відповідальності”.

Але виникає питання – чому ж такою є поведінка генеральної прокуратури?

“Очевидно, зроблю таке припущення, що може бути якась формальна домовленість між Бахматюком і нинішньою владою, – говорить Богдан Кузьмич. – Чи з Офісом президента, чи з кимось ще. Це можна судити по тому, що в Кабмін Шмигаля міністром економіки був призначений пан Ігор Петрашко, який до цього був менеджером Бахматюка в банку чи десь ще”.

З квітня 2013 року Ігор Петрашко працював в українському аграрному холдингу Ukrlandfarming, що належить Олегу Бахматюку (ред.).

«Таких людей в нас призначають просто так, – продовжує Богдан Кузьмич. – Зрозуміло, що була якась домовленість, Бахматюк щось пообіцяв комусь – щось дуже важливе для, скажімо, представника влади, так звану необхідну мету. І однією з цих домовленостей було те, що справа, в якій Бахматюк фігурує як підозрюваний, просто «зливається».

Це як одна з версій. Тим більше, що сама спроба «злити» справу і призначення Петрашка в уряд були синхронізованими – обидві ці події відбувалися на початку 2020 року».

Виходить, що Генпрокуратура шукає зараз виправдання, щоб не подавати запит про екстрадицію?

«Так, Генпрокуратура шукає виправдання, – погоджується член ради громадського контролю НАБУ. – Як і в багатьох подібних справах, де злочинцям є що запропонувати владі, правоохоронці готові навіть до порушення Кримінально-процесуального кодексу».

То ж наразі питання залишається відкритим – чи відповість олігарх Бахматюк за обкрадання України, чи відшкодує він державі завдані збитки, чи вийде сухим із води, як це відбувалося в багатьох випадках у всі часи незалежності України?

Нагадаємо, Олег Бахматюк — одіозна фігура в українському суспільстві, бізнесмен, який знаходиться в розшуку і фігурує в декількох гучних кримінальних справах. Зокрема, його звинувачують в тому, що він заволодів грошима зі стабілізаційного кредиту «VAB Банку».

Також раніше ми повідомляли про те, що один з відомих українських експертів сказав з приводу справи Бахматюка: «Щоб викликати Бахматюка на допит, потрібно було підключити міжнародних правоохоронців».

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу