«Щоб викликати Бахматюка на допит, потрібно було підключити міжнародних правоохоронців» – експерт

Поділитися:

Офіс генпрокурора направить до Австрії клопотання про екстрадицію колишнього власника VAB Банку Олега Бахматюка, якщо прийде до висновку, що подані НАБУ документи відповідають нормам Кримінально-процесуального кодексу України та міжнародних договорів. Про це офіційно повідомили в Офісі генпрокурора.

Детективи Національного антикорупційного бюро України (НАБУ) підготували клопотання про екстрадицію Бахматюка 15 червня 2020 року, але Офіс генпрокурора досі не направив його до Австрії, вимагаючи надати додаткову інформацію про справу.

В Офісі генпрокурора підтвердили, що розглядають клопотання НАБУ від 15 червня. У повідомленні говориться, що 28 серпня ОГП попросив Спеціалізовану антикорупційну прокуратуру надати висновок щодо обґрунтованості прийнятих процесуальних рішень у цьому кримінальному провадженні.

«21 вересня 2020 року такий висновок надійшов до профільного департаменту. Однак в цьому документі не були доведені відомості про законність постанови щодо оголошення підозрюваного в міжнародний розшук. Тому Офісом генерального прокурора наразі запрошена інформація від САП про законність цього процесуального рішення, очікується відповідь», – заявили в Офісі генпрокурора.

У ОГП також підкреслили, що НАБУ вже намагалося ініціювати розшук Бахматюка Інтерполом, але «до теперішнього часу позитивне для слідства рішення цим органом не приймалося через невідповідність підготовлених НАБУ матеріалів правилам організації».

Подробиці теми розповів адвокат Юрій Радзієвський в ефірі телеканалу «Перший Діловий».

За словами фахівця, теза про те, що Офіс Генерального прокурора навмисно затягує екстрадицію Бахматюка – зовсім вірна. Оскільки тут треба враховувати позицію захисту та Офісу Генерального прокурора.

«Позиція сторін захисту полягає в тому, що детективи точно знають, де саме знаходиться підозрюваний. Що адвокати підозрюваного говорили про його місцеперебування, і що за таких умов не було реальних підстав оголошувати його в розшук. Наразі відомство перевіряє правдивість даного звинувачення», – сказав фахівець.

Він заявив, що у нас процес проведення досудового розслідування детально регламентований і деталізований в кримінально процесуальному кодексі. У нас розшук особистості можна ініціювати виключно з двох причин: або під час досудового розслідування місце знаходження підозрюваного невідоме, або ж обвинувачений перебуває за кордоном і не з’являється на виклик детектива при відсутності реальних на це причин. І то, це можливо лише при відповідному повідомленні про виклик.

«І тут постає питання в тому, чи був такий виклик або ж немає. За кримінально процесуального законодавства, викликати Бахматюка за умови, що детективам відомо, де він знаходиться – потрібно було в порядку міжнародно-правової допомоги. Іншими словами, тут потрібно було залучати місцеві правоохоронні органи. Питання в тому, чи були це дії виконані? Наскільки я розумію, зараз Генеральна прокуратура цікавиться якраз таки цією документацією у НАБУ», – вказав адвокат.

Також він зазначив, що слідство у цій справі вже змінювалося і чинний кримінальний кодекс чітко визначає, що цю справу повинні були б розслідувати в НАБУ.

«Розкрадання грошей не було доведено належним чином. Я матеріали цієї кримінальної справи не читав, я не можу оцінювати, чи підтверджувалися ці збиток належним чином чи ні. Однак саме на цій базі Генпрокурор змінив у цій справі хід розслідування. Я особисто у своїй практиці стикався з випадками, коли в справах НАБУ заявлений збиток підтверджувався дуже сумнівним способом», – розповів фахівець.

В цілому можна говорити про те, що наразі цілі томи за цією справою були загублені. Як сказав експерт, це звичайно ж говорить про халатність і свідоме зловживання своїми повноваженнями. Чи може за це понести відповідальність генеральний прокурор України?

«Питання не в самій недоторканності Генерального прокурора, а в тому, що в такому випадку винні саме обрані ним прокурори. Якщо не буде доведено, що не було реальних причин міняти процес підслідність, то звичайно ж можна ставити питання про притягнення до відповідальності Генерального прокурора України», – заявив адвокат.

Раніше ініціатор справи вже намагався організувати міжнародний розшук Бахматюка в Інтерполі, але їм було відмовлено. Але водночас цей запит здійснювався в розріз з тими вимогами, які офіційно прийняті в цій організації.

«З цього можна зробити висновок, що наразі з цією справою не все гаразд. І не всі можливі документи, і дії, які передбачені кримінальним кодексом, були здійснені», – резюмував фахівець.

Він вважає, що в такому випадку закон України дозволяє вдатися лише до одного варіанту.

«Якщо адвокат Бахматюка дійсно знав, де знаходиться його підопічний, то вони повинні відповідним чином викликати його на допит і залучити до цього правоохоронців тієї країни, в якій на власне і знаходиться», – сказав він.

Раніше держпідприємство «СЕТАМ» від Міністерства юстиції України реалізувало на електронному аукціоні «Київську птахофабрику», майно якої було раніше арештовано Державною виконавчою службою. Сума виторгу від продажу склала майже один мільярд гривень.

Київський комплекс птахофабрики площею в 126 тисяч кв. м. продали за 690 млн гривень, а комплекс в селі Пухівка (Броварський район Київщини) площею 5 тисяч 773 кв. м в 300 млн гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу