“Владі і бізнесу слід міняти мислення”, – експерти

Поділитися:

Дев’ять великих фінансово-промислових груп України підписали меморандум про взаємодію влади та бізнесу. У ньому підписанти закріпили 15 головних принципів ведення підприємництва.

“Я вважаю, що зараз в Україні є унікальний економічний консенсус. Ми маємо унікальний шанс зменшити корупцію, захистити права власності та спростити ведення бізнесу “, – сказав економіст і автор меморандуму Андреас Аслунд.

На перший погляд, може здатися, що Меморандум влади та бізнесу виконується, влада начебто йде назустріч підприємцям. Ось, мовляв, внесені певні законодавчі зміни щодо запобігання подвійному оподаткуванню,  певного оподаткування контролюючих іноземних фірм. Але чи працює це все в реальному житті, на практиці?

Про це говорять економіст Олексій Геращенко і президент асоціації платників податків України Григол Катамадзе.

На думку Олексія Геращенка, і владі, і бізнесу слід міняти мислення. Адже коли влада говорить, що втрачає від поступок підприємцям надходження до держбюджету, то це неправда. Все насправді залишається в економіці.

“І ось сам намір, саме прагнення стати на такі рейки, на цю політику все ж простежується в законі про державний бюджет, – підкреслює Олексій Геращенко. – Держбюджет повинен скоротити перерозподіл того, що створено економікою, того, що створено бізнесом – валового внутрішнього продукту (ВВП) – саме ВВП повинен в набагато меншій мірі перерозподілятися державними органами та чиновниками.

На жаль, коли подається проект бюджету, який цього не передбачає, розумієш, що дуже складно буде розраховувати на ті чи інші позитивні зміни щодо зменшення тиску на платника податків “.

Дійсно, якщо вже прийняли бюджет, де запланували якісь витрати, тепер їх треба фінансувати. І тому, за словами економіста, через призму фінансування витрат розглядатимуться будь-які пропозиції, які, власне, дадуть економіці змогу розвиватися швидше. Так начебто має бути.

“А насправді все йде не так, – каже Олексій Геращенко. – У парламенті немає якоїсь єдиної команди. Якщо подивитися на главу податкового і фінансового комітету Верховної Ради Данила Гетманцева, то таке враження, що у нього є своя парадигма , яка йде певною мірою всупереч зазначеному Меморандуму.

І це є проблемою. Адже все ж має бути прозоре бачення, що ми до цього прагнемо. І в парламенті бізнес хоче, що якщо вже підписали Меморандум, так щоб не було в такий спосіб: голова фракції «за», а голова профільного комітету “проти”. Але воно, на жаль, виглядає так. І це є дуже великою бідою “.

А тепер згадаємо податкову, її тиск на платників податків. Обидва експерти говорять про агресивну взаємодію влади з платниками податків. Зокрема, щоб не приводити до вибуху ситуації з платниками податків, витрачання їх часу, нервів і коштів, потрібна виважена позиція влади, всі податкові нововведення, навіть якщо вони необхідні, повинні вводитися поступово й обдумано. Але чому ж зараз все навпаки?

“За довгі роки роботи в Асоціації платників податків я переконався, що держава часто не думає про країну, – каже Григол Катамадзе. – Ось, наприклад, ми говоримо про оптимізацію. Оптимізація – це слово стало в Україні дуже цікавим. Держава весь час нібито оптимізує податки. Але в підсумку виходить суцільне порушення Меморандуму між владою і бізнесом.

Або ось державні чиновники весь час страждають від недоотриманого від податку на виведений капітал, мовляв, недорахувалася скарбниця 55-ти або 56-ти мільярдів гривень.

Але ми ж набагато більше отримаємо шляхом оптимізації саме державної служби – скорочення дармоїдів, професійної податкової політики. Причому оптимізувати держслужбу можна без втручання в Міністерство оборони (в країні війна!) і в правоохоронні органи. Так ось, наші економісти підрахували, що якщо грамотно оптимізувати всю іншу державну службу, то державна казна збагатиться на 70 мільярдів гривень! ”

Але чомусь в нашій країні відбувається тільки “оптимізація податку на прибуток”, констатує експерт. А в підсумку тільки 10 відсотків всіх зареєстрованих компаній платять податки, інші – оптимізують. А коли йдеться про оптимізацію держслужби – скорочувати, вводити відстрочені податки, які будуть допомагати українському бізнесу, допомагати залучати іноземних інвесторів, держава тут же про це забуває.

“У нас фахівці підрахували, що 60 відсотків української економіки знаходиться в тіні. Але тінь – це відповідь бізнесу на безглузді кроки, які держава робить стосовно бізнесу. Тінь – це недовіра підприємців до всіх державних установ, – робить висновок Григол Катамадзе.

Нагадаємо, в Україні бізнес закликає владу не допустити зупинки економіки.

Також раніше ми написали про те, що бізнес в Україні налаштований песимістично і чекає девальвації і інфляції.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу