«Коронавірус показав проблему використання бюджетних коштів» – експерт

Поділитися:

Зараз уряд використав з Фонду боротьби з COVID-19 23 мільярди гривень – це 35% від загальної суми в 66 млрд гривень.

Про це заявив міністр фінансів України Сергій Марченко.

За словами міністра, менше 10 мільярдів були використані на будівництво доріг.

“Я вам скажу прості цифри. З 66 мільярдів коштів фонду навіть з дорогами використано 23. На дороги використано менше, ніж 10. Питання стоїть в ефективності використання цих коштів і можливості деяких міністерств правильно розпоряджатися бюджетними витратами”, – сказав Марченко.

Кабінет міністрів зобов’язав Державну аудиторську службу перевірити використання коштів з Фонду з боротьби з коронавірусом.

Напередодні президент Володимир Зеленський повідомив, що з Фонду боротьби з COVID-19 було витрачено трохи більше 20% коштів, а кошти з інших програм, які до нього забиралися, “потроху відкривати”.

Раніше прем’єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що влада перерозподілила 35 мільярдів гривень з Covid-фонду на “Велике будівництво” щоб підтримати людей і зменшити тиск на економіку.

Куди ж насправді йдуть ці гроші? Тут варто врахувати той факт, що Кабмін зобов’язав всі міністерства надати аудиторам всі дані про обіг коштів. Тобто, виникає питання, чому саме зараз чиновники занепокоїлися долею цих грошей. Адже можна припустити, що тут замішаний і МВФ.

Свої коментарі питання «антикоронавірусних грошей» надав в ефірі Першого Ділового телеканалу Василь Поровозник – експерт аналітичного центру «Кейс».

За його словами, це питання виникає, як в МВФ, так і у громадян України, зокрема всі сумніваються в доцільності і ефективності розподілу цих коштів.

«Левова частка передбачена на будівництво і ремонт доріг, але невже це ефективна трата грошей, коли українці не можуть отримати безкоштовні тести, а лікарні необхідне обладнання. Безумовно, є питання до того, як витрачаються ці гроші. При цьому, така особливість таких коштів – вони можуть витрачатися, пройшовши всі необхідні процедури закупівель «Прозорро». Потрібно перевіряти, чи дійсно гроші витрачені на те, що оголосили наші чиновники, – сказав він.

Уточнимо, що антикоронавірусного фонду в наступному році вже не буде, але експерт каже, що кошти передбачені, зокрема на боротьбу з наслідками COVID-19. Але вони відразу вже розкидані по всім розпорядникам.

Якщо говорити про аудиторську службу, то вони виявили, що вже на двох медпредпідприємствах виявилася незаконна розтрата понад 7 мільйонів гривень. При чому гроші були спрямовані медикам, які не брали участі в лікуванні коронавируса. Питання: «Чому правоохоронці досі не відреагували?»

«Ці розслідування не так просто провести. Тут потрібно питати у силовиків, чому вони не реагують », – говорить аналітик.

В Офісі президента повідомили, що вже витрачено понад 20 відсотків усіх коштів. Але глава Кабміну говорить, що розподілено 35 відсотків грошей на «Велике будівництво». А Мінфін говорить про 12 мільярдів.

«Єдиної позиції в відомствах немає, тому що кошти можуть бути виділені, але не витрачені і тому можуть бути такі різні показники. Але краще орієнтуватися на дані Мінфіну. У них є держборг, який кожен бачить. Також кожен може побачити, скільки витрачено і на що від загального обсягу. Повністю витрачені гроші тільки за двома з 17 напрямків. Були повернуті гроші за ЗНО за 2020 рік і повністю профінансовано ремонт приймальних відділень опорних лікарень (це витрачав Мінрегіон). Але є нюанс – ці гроші були виділені на минулому тижні, і тому, вони навряд чи вже пішли в справу », – каже Василь Поровознік.

Якщо з фондом виникають проблеми, навіщо він був спочатку? Адже можна було відразу направити гроші на медикаменти або в лікарні. Експерт вважає, що це систематична проблема освоєння бюджетних коштів. Вона була і в попередні роки, просто фонд COVID-19 оголив всі ці проблеми і показав, наскільки ті чи інші відомства можуть витратити гроші, які передбачені бюджетом.

«Не секрет, що до кінця року всі міністерства починають в терміновому порядку витрачати гроші. І не завжди ефективно. Мінфін з передбачених 14 з хвостиком мільярдів витратив тільки 500 мільйонів. Чому не були зроблені закупівлі? А якщо і проводилися, то чому маски продавалися по 160 гривень? », – сказав фахівець, і уточнив, що проблема полягає в тому, що наприклад, часто лабораторії скаржаться на те, що у них немає необхідних реагентів для проведення тестів, але вони про це говорять тоді, коли тести закінчилися.

«Не секрет, що до кінця року всі міністерства починають в терміновому порядку витрачати гроші. І не завжди ефективно. Мінфін з передбачених 14 з хвостиком мільярдів витратив тільки 500 мільйонів. Чому не були зроблені закупівлі? А якщо і проводилися, то чому маски продавалися по 160 гривень? », – спитав фахівець, і уточнив, що проблема полягає в тому, що наприклад, часто лабораторії скаржаться на те, що у них немає необхідних реагентів для проведення тестів, але вони про це говорять тоді, коли тести закінчилися.

За інсайдерською інформацією, частина грошей з фонду може бути в Держказначействі. Аналітик каже, що це технічне питання і потім розпорядники коштів отримають ці гроші. Але варто зазначити, що парламент схвалив закон, згідно з яким витрачати витрачати гроші фонду не тільки на медицину, а, наприклад, на ремонт доріг, щоб лікарі могли швидше доїхати до хворого. Експерт вважає, що це абсурд, витрачати на ремонт доріг великі гроші, коли не вистачає обладнання в лікарнях. Але знову уточнив, що фонд був ще створений для усунення наслідків коронавируса.

«Є Укравтодор, який займається фінансуванням доріг. Щоб робити дороги, немає необхідності витрачати гроші Фонду COVID-19 », – каже він.

За оперативними даними Рахункової палати (РП), в січні-серпні 2020 року, план надходжень до загального держбюджет не виконаний майже на 50 мільярдів гривень. Тобто, в СП натякають на корупційні ризики розподілу грошей.

«Складно судити про зловживання. Тут потрібні розслідування. Але тут дві проблеми: недонадходжень і зловживань освоєння грошей. Це потрібно розділяти, так як це різне », – стверджує експерт.

Але якщо знову говорити про Рахункову палату, то за їхніми даними, на три бюджетні програми грошей з фонду недостатньо. За 6 бюджетних програмах розтрати становлять 14 мільярдів гривень, і вони не здійснювалися. Василь Поровознік каже, що така нераціональність говорить про те, що невчасна подача запитів і оформлення документації виглядає, як саботаж.

Раніше ми писали, що в Міністерстві фінансів України розповіли, що в 2021 році Фонд з боротьби з коронавірусом перестане існувати. Так, за словами чиновників, проект державного бюджету на 2021 рік не передбачає створення додаткових фондів.

Також повідомлялося, що за розпорядженням Кабінету міністрів України, Державна аудит служба повинна провести перевірку використання коштів коронавірусного фонду.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу