Автоматичне призначення пенсії: як скористатися послугою

Поділитися:

В Україні з 1 липня 2020 років запустили послугу автоматичного призначення пенсій за віком. Ця послуга дозволяє уникнути особистого відвідування Пенсійного фонду України і заздалегідь підготувати необхідні документи для нарахування пенсії.

Що потрібно зробити для автоматичного нарахування пенсії і як дізнатися, що пенсія буде нарахована автоматично? Про це розповів економічний експерт Олександр Охріменко у коментарі для телеканалу «Перший Діловий»

За словами фахівця, система працює досить просто. Зокрема, коли той чи інший українець збирає на пенсію, він може скористатися послугою автоматичного нарахування з боку ПФУ і перевірити, коли і в якому обсязі йому належить пенсія.

«Коли ви виходите на пенсію, вона вам буде автоматично розраховуватися. Зараз же пенсія розраховується виходячи з плати за єдиним соціальним внеском. Якщо ви його сплачуєте, то там вся база для вас є. І в залежності від того, скільки ви пропрацювали і внесли, ви чітко можете для себе визначити, на яку суму пенсії можна покладатися», – розповів про механізм нарахування експерт.

При цьому нова система зручна тим, що в разі, будь-яких неточностей щодо виплат, інформацію можна буде перевірити відразу в режимі “онлайн”.

«Ви можете просто написати, що є спірний момент, і щоб внесли виправлення. Грубо кажучи, це створено для зручності. Це позбавить українців від потреби стояти в чергах або ж підписувати додаткові папірці. Таким методом можна навіть простежити перерахунок пенсій», – вказав фахівець, акцентуючи, що автоматичне нарахування пенсій майже повністю ліквідує наявність людського фактору, а також спрощує саму процедуру призначень пенсій.

Цікаво, що сама ідея про запровадження автоматичного нарахування пенсій існувала в українському уряді досить давно, проте по ряду організаційних обставин, влада не змогла цього раніше зробити.

«На сьогоднішній день те, що роблять зараз, готували три роки. І зараз кожен може проконтролювати, чи йому врахували правильний стаж, соціальний внесок і інші чинники, які мають вплив на розмір пенсії», – підсумував Охріменко.

Важливо сказати, що для користування послугою українцям необхідно заповнити атрибути анкети-заяви, додати скановані копії документів і підписати анкету-заяву КЕП і потім направити її до територіального органу Пенсійного фонду.

Слідом за цим, інформаціюя про терміни та обсяги пенсії надійде через веб-портал ПФУ безпосередньо на мобільний пристрій клієнта.

Відзначимо, що незважаючи на те, що люди пенсійного віку найчастіше дійсно відчувають проблеми з використанням мобільних пристроїв і комп’ютеру, у більшої частини українців є родичі та молоді онуки, які охоче допоможуть своїм близьким освоїти нову систему.

За прогнозами фахівців, в майбутньому нову технологію буде використовувати більшість українців, а консервативні пенсіонери становитимуть лише малу частку від загального числа клієнтів ПФУ. Це станеться або самостійно, або за допомогою близьких.

Нагадаємо, що маючи однакові вислугу років, зарплату і місце роботи, багато українських пенсіонери отримують різну суму пенсії, адже сума пенсійних виплат розраховується за єдиною формулою.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу