Податківці разом з виробниками боротимуться з нелегальним ринком сигарет

Поділитися:

Під час зустрічі з представниками компаній тютюнової галузі 5 червня глава податкової служби Олексій Любченко заявив, що в його структурі планується ряд заходів, які допоможуть вивести з тіні ринок підакцизних товарів.

Любченко заявив, що податкова служба намагається налагодити діалог з представниками тютюнової галузі. тому що тільки завдяки спільним зусиллям боротьба з нелегальним ринком буде успішною.

У свою чергу виробники тютюну країни теж готові співпрацювати з наголовікамі, адже все зацікавлені в прозорості ринку і відсутності нелегальної продукції.

На зустрічі також були присутні глава Офісу великих платників податків Микола Чмерук і перший заступник начальника Офісу Лариса Бондар, які підкреслили, що платежі тютюнових компаній в держбюджет досягають більше 10% серед усіх надходжень, і завдяки налагодженій роботі в цьому місяці теж очікується виконання плану.

Про те, які реальні розміри нелегального тютюнового ринку в Україні і скільки збитків несе така діяльність бюджету країни, спеціально для Першого ділового телеканалу розповів Олексій Якубін.

“В Україні не працює єдиний дистриб’ютор тютюну, як це є в розвинутих країнах. Саме через це активно продовжує розвиватися тіньової тютюновий ринок. Так, наприклад, в цьому році державна казна недоотримала близько 3 млрд гривень, а в минулому, сума збитків склала близько 12 млрд гривень “, – заявив експерт.

За словами Якубіна, рівень тіньової економіки в Україні за різними оцінками становить від 35% до 40%, відповідно вихід нелегальної тютюнової продукції на ринки країни можна оцінювати колосальними обсягами.

“Регуляторна політика держави на ринку тютюнової продукції повинна мати максимально прозорі правила для того, щоб почати боротьбу з нелегальними виробництвами тютюну. Потрібно все ж організувати роботу єдиного дистриб’ютора, але в колаборації з антимонопольним комітетом, щоб виключити тиск монополії на ціноутворення”, – зазначив Якубін .

Експерт пояснив, що тютюнові компанії, які працюють легально, повинні максимально намагатися допомагати державі виявляти тіньові механізми. А податкова в свою чергу, повинна піклуватися про наповнюваність бюджету. Тому, в такому союзі, першочергове завдання – це обмін інформацією щодо нелегальних учасників ринку.

“Активна інформаційна компанія допоможе державі і легальним виробникам тютюнової продукції пояснити громадянам важливість покупки акцизних товарів. Якщо ми зможемо донести людям, що купувати легальне – безпечно, то частина споживачів тіньового ринку перейдуть на офіційну продукцію. Також слід роз’яснити, що купуючи оригінальну тютюнову продукцію споживачі роблять свій внесок в розвиток галузі, створення нових робочих місць і т.д. “, – резюмував Якубін.

Нагадаємо, що споживання тютюну в Україні скорочується: за три роки обсяги виробництва тютюнової продукції в країні впали в 1,4 рази. При цьому експорт зберігся на рівні 2017 року, а імпорт і нелегальна торгівля незрівнянно малі.

За оцінками учасників ринку, за 2019 рік виробництво сигарет в країні скоротилося на 15%, а за офіційними даними – на 18%. Прогнози на 2020 рік також залишаються невтішними. Як мінімум рівень виробництва впаде в нинішньому році ще на 6%.

Раніше повідомлялося, що 5 червня комітет Верховної Ради з питань здоров’я нації скасував законопроект 2813 і альтернативні проекти законів. Лада Булах і група депутатів переконані, що всі ці документи не відповідають нормам конвенції ВООЗ і не приведуть до зниження куріння серед населення. Тому вони пропонують ввести ряд обмежень і заборон в галузі виробництва і реалізації сигарет.

Обмін інформацією про нелегальних виробників – ключовий момент у спільній роботі.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу