Банки заробляють на відсотках за рахунок НБУ

Поділитися:

В Україні існує ціла схема прихованого заробітку банками за рахунок процентних ставок НБУ. Це стало можливим завдяки рішенню регулятора щодо зниження облікової ставки з 10% до 8% на квітень місяць.

Так, завдяки низькій ставці рефінансування ряд українських банків бере кредити у НБУ, потім витрачає ці гроші на придбання державних облігацій і отримує з останніх не малий відсоток.

Відзначимо, що своїм нещодавнім рішенням Нацбанк знизив ставку з 10% до 8%, а також організував можливість довгострокового рефінансування строком до п’яти років.

Таким чином в Україні впала прибутковості короткострокових депозитних сертифікатів, що в свою чергу спричинило більший попит на придбання короткострокових ОВДП з боку Міністерства фінансів України.

Також в НБУ офіційно дозволили банкам не тільки реалізувати таку купівлю, але і залишати за собою прибуток, тим самим дозволяючи банківським установам покривати приблизно 2,5-3% доходу від загальної суми позики під новий відсоток.

Як коментують українські експерти, таку схему можна порівняти з посередництвом, яке розпоширене в монетарній системі інших центрбанк.

Як прокоментував ситуацію аналітик “Центру біржових технологій” Максим Орищак, завдяки такій взаємодії наразі в Україні існує зважена емісія грошей, а також спостерігається попит на ОВДП.

Як повідомлялося раніше, витрати загального фонду державного бюджету за перші три місяці 2020 року виявилися меншими, ніж планувалося на 28,3 мільярдів гривень або 11%. При цьому не надійшло до бюджету 45 мільярдів гривень або 14% від плану.

План видатків загального фонду не виконано на 28,3 мільярдів гривень або на 11%. Це найбільший як абсолютний, так і відносний показник невиконання з 2015 року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу