Банки на третину наростили видачу лізингу

Поділитися:

Експерти-аналітики з Асоціації лізингодавців України підготували звіт, оприлюднений НБУ. У підсумковому документі зазначається, що в Україні продовжується збереження тенденції щодо зростання кількості та ціни лізингових угод. Причому як у банківському, так і в небанківському сегментах.

У звіті зазначено, що за 2021 рік кількість лізингових угод зросла на 37,5% порівняно з роком раніше, а загальна сума за них – 9,2 мільярда гривень.

«Динаміка цього сегменту дещо сповільнилася порівняно із сукупними результатами перших трьох кварталів (де приріст склав 68%), але все ще залишається вражаючою в умовах “ковідної” економіки. Вона випереджає макроекономічні показники, що підтверджують величезний потенціал та стійкість цього фінансового інструменту», – подано пояснення у звіті.

Окремо згадуються успіхи четвертого кварталу, що стали найбільш масштабними за кількістю угод і загальною сумою, що досягла 2,9 мільярди гривень. Цей показник перевищує попередній (третій квартал) на 11% та на 60% – другий.

Слід також зазначити, що послуги фінансового лізингу минулого, 2021 року, надали 19 банків, а це на два банки більше, ніж 2020-го. Водночас, повідомляється, що частка трійки лідерів падає з 65% до 59%, виходячи із загальної вартості угод, також зафіксовано зменшення концентрації зі зростанням конкуренції.

Нагадаємо, що в Україні за рік (2021) ринок лізингу автомобілів значно збільшився.

Також ми повідомляли, що незабаром Міністерство фінансів обіцяє запустити новий інструмент кредитування житла. Йдеться про фінансовий лізинг під 5%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу