«У порушеннях вантажоперевезень винні товаровідправник та перевізник однаково», – замміністра інфраструктури

Поділитися:

У квітні 2022 відбудеться тестовий запуск електронних товарно-транспортних накладних. Навколо майбутніх нововведень розгорнулися дискусії з приводу їх відмінностей та переваг.

В ефірі «Першого Ділового» телеканалу виступив заступник міністра інфраструктури, український політик, народний депутат VIII скликання Мустафа Найєм.

Він зазначив, що, по-перше, про перехід до електронних товарно-транспортних накладних почали говорити ще минулого року. Тому, за словами чиновника, для ринку ці нововведення є чимось новим.

«По-друге, відмінність у тому, що зараз усі ці документи заповнюються у паперовому вигляді, що означає, що на кожен виїзд товаровідправник має заповнювати бланки у чотирьох примірниках та надати дорожній лист перевізникам, що відповідно займає дуже багато часу. При цьому не всі товарно-транспортні накладні ідеально заповнені. Але зараз, коли буде запроваджено електронну товарно-транспортну накладну… Не буде потреби возити з собою паперові документи. Буде також створено базу товарно-транспортних накладних, завдяки чому можна буде аналізувати та відправлення вантажів, їх динаміку, статистику. А це дуже важливо для обчислення навантажень на автодороги та залізничні колії».

Проте найголовнішою перевагою запровадження електронних накладних політик називає можливість перевірки правоохоронними органами та органами контролю (наприклад, Державна служба безпеки транспорту, Податкова служба та інші).

«І ця накладна за фактом поділяє відповідальність між товаровідправником та перевізником у частині, наприклад, габаритно-вагового контролю. Раніше ця відповідальність лежала лише на перевізнику. Тільки він штрафувався, якщо були перебільшення (ваги), то тепер це вже спільна відповідальність між перевізником та товаровідправником, який, на мою думку, є більшим порушником у цьому випадку, оскільки саме він контролює вагу, яку він завантажує на транспорт».

Нагадаємо також, що у Міністерстві соціальної політики заявили, що з 1 лютого буде запущено нову електронну процедуру, яка передбачає соціальний контроль – Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу