Мінсоцполітики презентує систему перевірки соцвиплат

Поділитися:

У прес-службі Міністерства соціальної політики заявили, що з 1 лютого буде запущено нову електронну процедуру, яка передбачає соціальний контроль – Єдина інформаційна система соціальної сфери (ЄІССС). Стартує система у Рівненській та Житомирській областях. Наразі вже проводиться відповідне навчання.

Марина Лазебна, міністр соціальної політики України, запевняє, що ця система допоможе спростити не тільки призначення соцдопомоги, а й проводити верифікацію.

За її словами, з моменту запуску ЄІССС у людей буде можливість самостійно стежити та контролювати інформацію про себе щодо соціального захисту. Для цього кожен матиме свій електронний кабінет зі зрозумілим інтерфейсом. Таким чином, замість 1,5 місяців очікувань на призначення соціальних виплат українець вже за кілька днів може розраховувати на підтримку держави.

«Для громад це впорядкування здійснення соціальних виплат та верифікація їхніх отримувачів, а також забезпечення електронного обміну інформацією між державними органами», – розповіла міністр.

Більш того, ЄІС в цілому включає дані більше 10 не пов’язаних між собою реєстрів.

Очікується, що незабаром до ЄІССС увійдуть усі види соцвиплат, у тому числі і пенсійні, і субсидії, і з безробіття, та інші. «В неї також буде включено всі 125 адміністративних послуг соціального характеру. Тобто ми вперше практично реалізуємо принцип єдиного соціального вікна», – резюмувала Лазебна.

Результати роботи системи вже є. До неї включено в даний час шість посібників:

  • державна соціальна допомога особам з інвалідністю та дітям з інвалідністю;
  • допомогу дітям самотнім матерям;
  • допомогу на дітей, над якими встановлено опіку чи піклування;
  • державна соціальна допомога малозабезпеченим сім’ям;
  • допомогу особі, яка доглядає хвору дитину допомогу при усиновленні дитини.

А до кінця 2022 року планується впровадження ще 34 видів соціальних виплат.

До речі, в уряді розраховують, що саме ЄІССС допоможе заощадити витрати до 5 мільярдів гривень на рік завдяки прозорій системі, де не буде більше «двійників» або «мертвих душ». До того ж, зменшиться утримання органів соцзахисту, що призведе до економії близько 6 мільярдів гривень щороку.

Раніше ми писали, що цього опалювального сезону субсидії отримуватимуть три мільйони домогосподарств. У Міністерстві соціальної політики кажуть, що розмір допомоги орієнтовно становитиме близько 2 тисяч гривень.

Також ми повідомляли про те, що 1 березня буде проведено індексацію пенсій, яка торкнеться всіх українських пенсіонерів.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу