Польща не збирається продовжувати з «Газпромом» контракт на постачання російського газу

Поділитися:

За словами гендиректора польської нафтової компанії PGNiG, підприємство не має наміру продовжувати контракти з російським газпромом на постачання газу.

Нагадаємо, що ще у листопаді 2019 року польська компанія надіслала заяву російському Газпрому з вимогою припинити дію Ямальського контракту з 31 грудня 2022 року. Глава PGNiG у свою чергу прокоментував ситуацію тим, що бачить, як Росія наполягає на тому, щоб не лише його компанія, а й інші з Європейського союзу підписали із Газпромом довгострокові контракти на постачання газу. Тільки в цьому випадку блакитне паливо стане дешевшим.

«Це помилкова риторика, яка й надалі призводитиме до створення домінуючої позиції «Газпрому» та його зміцнення, тим самим до залежності Європи від постачання російського газу і, як наслідок, до вирішення одного контрагента», – наголосив він.

За словами гендиректора PGNiG, це вигідна позиція, яка вписується у російську риторику та пропаганду.

Слід зазначити, що Ямальський контракт було підписано 1996 року. Згідно з прописаними в ньому умовами, Газпром зобов’язався постачати близько 10 мільярдів кубометрів на рік, а через нав’язану російським холдингом норму take-or-pay Польща повинна отримати щонайменше 8,7 мільярдів кубометрів.

Враховуючи також, що угодою передбачено терміни припинення (за три роки до закінчення контракту необхідно попередити про закінчення співробітництва) дії Ямальського контракту, PGNiG заявила про намір відмовитися від постачання газу з 31 грудня 2022 року. У разі якщо не передбачити терміни, дія контракту автоматично продовжується ще на три роки.

Тим часом нагадаємо, що Газпром після збільшення продовжує зменшувати транзит газу через Україну.

Також ми писали про те, що Польща має намір модернізувати свою ГТС з метою покращення співпраці з Україною.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу