У ДБР підрахували вартість вугілля з окупованих територій у справі Порошенка

Поділитися:

З держбюджету мало би бути сплачено понад 3 млрд грн за домовленостями щодо схем постачання вугілля з тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей. Про це заявила радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань.

«‎Усього впродовж 2015 року за поставки вугілля з тимчасово окупованих територій Луганської та Донецької областей перераховано, переведено в готівку та розподілено на користь терорганізацій «Л/ДНР» не менше 205,39 млн грн, не враховуючи коштів, сплачених у готівковій формі. Загалом, згідно з підписаними угодами з бюджету мало би бути сплачено більше 3,16 млрд грн»‎, — зазначила вона.

Радниця з питань комунікацій ДБР зазначила, що 16 грудня 2014 року після легалізації підприємств з окупованих територій шляхом перереєстрації в Києві між ПАТ «Центренерго» та ДП «Луганськвугілля» укладено договір на постачання вугілля на суму 22,64 млн грн. У цей ж день на рахунки підприємства надійшла передоплата у розмірі 2,2 млн грн.

«31 грудня ПАТ «Центренерго» здійснили оплату, нібито на, адресу ДП «Луганськвугілля» та ДП «Шахта імені Кисельова», платежі на суму 10 млн грн як готівкові авансові платежі за майбутню поставку вугільної продукції — по 5 млн грн кожній», — сказала вона.

За її словами, 15 січня 2015 року «Центренерго» здійснило на користь «Луганськвугілля» ще два платежі по 10 млн грн. 15 січня між «Центренерго» і «Луганськвугілля» було укладено новий договір про постачання вугілля на орієнтовну суму 1,58 млрд грн. За цією угодою з 15 січня по 11 листопада 2015 року на рахунки незаконно захопленого підприємства перераховано майже 27,6 млн грн.

«Безпосередній контроль за організацією поставок вугілля з територій, тимчасово непідконтрольних Україні, впродовж 2015 року здійснювався безпосередньо Сергієм Кузярою, який координував свої дії з представниками терористичних організацій «Л/ДНР» та Віктором Медведчуком», — сказала речниця.

У підсумку вона заявила, що своїми умисними діями Петро Порошенко, Віктор Медведчук, Сергій Кузяра та Демчишин за попередньою змовою сприяли діяльності терогранізацій «Л/ДНР» забезпечуючи придбання вугілля у підконтрольних їм підприємств за державні кошти України.

Нагадаємо, у ДБР заявили, що Порошенко втік від вручення процесуальних документів.

Також зазначалось, що п’ятий президент України Петро Порошенко після свого офіційного повернення до Києва попрямував до Печерського районного суду. Про це пишуть ЗМІ.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу