«‎АМКУ повинен агресивно втручатись в ситуацію, коли олігархічні структури починають використовувати своє привілейоване становище»‎ — експерт

Поділитися:

Україна отримала заявки від світових інвесторів, загальна сума яких сягнула 2 мільярдів доларів. Про це заявив прем’єр-міністр України Денис Шмигаль.

Українські та закордонні компанії відгукнулися на проект «інвестняні», за підсумками якого на сьогоднішній день вже є 27 заявок.

Прем’єр-міністр України прокоментував майбутні інвестиції, нагадавши, з якою метою запущено проект. Він зазначив, що всі надходження від світових та українських інвесторів підуть на розвиток кількох сфер діяльності країни, зокрема наголосив на машинобудуванні та логістиці. Також уточнив, що до кінця року можуть бути запущені проекти на суму близько 500 млн доларів.

«У рамках проекту інвестняні UkraineInvest отримав від інвесторів уже 27 заявок на більш як 2 млрд доларів. Йдеться про проекти у різних сферах, зокрема у машинобудуванні та логістиці. До кінця року можуть бути запущені проекти на суму близько 500 млн доларів», — заявив глава уряду.

При цьому у Міністерстві економіки зазначають, що в Україні потрібно будувати нову систему, яка буде заснована на свідомих відносинах між державою і бізнесом. Тільки тоді в країну будуть заходити інвестори.

Уряд розгорнув роботу з інвестицій в новому напрямку — тепер йде етап активного їх залучення. Важливо, щоб правила для всіх були прозорими та однаковими для всіх учасників процесу.

Серед причин, що перешкоджають інвесторам, називають наявність в Україні олігархічних кланів і їх вплив на численні процеси, відсутність верховенства права тощо.

Детальніше про проблеми збільшення інвестицій в Україну розповів виконавчий директор «‎CASE Україна»‎ Дмитро Боярчук в ефірі телеканалу «‎Перший Діловий».

«Інвесторів в нас не так вже і багато. Можна згадати декілька історій, коли певний іноземний інвестор сприйняв переконання влади чи ще якихось органів, почав вкладатись, бо повірив в Україну, а потім ситуація змінюється — до нього приходять ті чи інші органи і просто відживають актив. Це історії, які зустрічаються в Україні, і це одна із причин, чому в Україну інвестор не дуже сильно та й поспішає»,‎ — пояснив експерт.

На думку виконавчого директора «‎CASE Україна»‎, Антимонопольний комітет (АМКУ) повинен втручатись в ситуацію, коли олігархічні структури використовують своє монопольне становище. Однак, за словами експерта, АМКУ не робить цього.

«‎Є АМКУ, який повинен повинен агресивно втручатись в ситуацію, коли олігархічні структури починають використовувати привілейоване становище. Олігархічний, мається на увазі, що бізнес пов’язаний з владою. Якщо вони пов’язані з владою, то вони певним чином використовують своє монопольне становище. Тут повинен втручатись Антимонопольний комітет, але він традиційно цього не робить»,‎ — пояснив експерт.

Нагадаємо, в Україні запрацював АТ «Національний фонд інвестицій України», який раніше створив Кабінет Міністрів. Про це свідчать дані системи Національної комісії з цінних паперів та фондового ринку (НКЦПФР).

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу