Стало відомо, на яку суму держава підтримала аграріїв

Поділитися:

За даними Огляду державної підтримки в АПК України Центру досліджень продовольства та землекористування KSE та Міністерства аграрної політики та продовольства України, на фінансову підтримку аграріїв у 2021 році було закладено суму у розмірі 4,5 мільярда гривень.

Проте, стало відомо, що за фактом держава виділила на підтримку землевласників у 4 рази більшу за заявлену на початку 2021 року суму. Таким чином, у сукупності пряма бюджетна та цінова підтримки, податкові пільги коштували 19,3 мільярда гривень. Очікується, що й у 2022 році сума буде приблизно такою самою.

Керівник Центру досліджень продовольства та землекористування KSE дав коментар щодо першого бюлетеня: «цей документ – про прозорість діяльності профільного Міністерства та використання грошей платників податків, об’єктивність політик на основі аналізу та фактів, а також справедливість підтримки тих сільгоспвиробників, які цього потребують насправді» .

В Огляді йдеться, що для проведення комплексного та детального аналізу важливо брати до уваги не лише субсидії та бюджетні дотації, а й вплив держави на внутрішні ціни, податкову підтримку.

Слід зазначити, що за підсумками 1999-2017 рр. основне джерело державної підтримки виходило від податкових пільг. Їх вплив практично повністю нівелювався мірою впливу на ціни, регульовані аграріями.

З 2018 року система почала налагоджуватись і в результаті держава вже не впливає на внутрішні ціни сільгоспвиробників.

Раніше ми писали про переживання аграріїв через зростання цін на добрива, спровокованого через подорожчання газу на світовому ринку.

Також ми повідомляли, що в Україні спостерігається найбільший урожай гречки за останні роки.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу