НКРЕКП оштрафувала вінницькі енергопідприємства Григоришина на рекордну суму

Поділитися:

Національна комісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг напередодні, 18 серпня, виписала найбільші можливі штрафи щодо АТ «Вінницяобленерго» та ТОВ «Енера Вінниця» – по 1,7 мільярда гривень.

Як пояснив енергорегулятор, причиною став недопуск на об’єкти перевіряючих в складі представників Нацкомісії з держрегулювання у сферах енергетики, Служби безпеки та Держенергонагляду. У документі комісії наголошується, що рішення про здійснення позапланової перевірки НКРЕКП ухвалила після відповідного звернення до комісії з боку Служби безпеки. Підставою для перевірок стала динаміка збільшення фактичних втрат електроенергії мережами «Вінницяобленерго» з 2018 року.

Комісія повідомляє, що такі дії можуть свідчити про можливе надання регулятору недостовірних даних «Вінницяобленерго та «Енера Вінниця» щодо фактичного обсягу споживання електроенергії населенням для того, щоб включити у тариф ОСР завищений рівень втрат електроенергії у мережах системи розподілу.

Як відомо, у липні цього року у Нацкомісії, що здійснює держрегулювання у сферах енергетики зазначили про узгоджений характер низки ухвалених судових рішень на користь енергетичних компаній групи «Енергетичний стандарт» російського олігарха Костянтина Григоришина. Так, у червні Сьомий апеляційний адмінсуд Вінниці розглянув апеляцію регулятора, залишивши без змін рішення попередньої інстанції від 12.10.2020-го, що скасовувало постанову Нацкомісії про встановлення обсягу прогнозованих технологічних витрат електричної енергії на 2020-й для «Вінницяобленерго». Цим суд фактично зобов’язав НКРЕКП збільшити розмір цих витрат у структурі тарифу на 50 мільйонів гривень, які б додатково мали оплатити споживачі Вінницької області.

У Нацкомісії також нагадали, що, окрім «Вінницяобленерго», до аналогічних спроб перерахувати тариф за розподілом електричної енергії через судові позови вдавалися також інші компанії групи «Енергетичний стандарт» Григоришина, такі як «Луганське енергетичне об’єднання» та «Сумиобленерго».

Варто зауважити, що групі «Енергетичний стандарт» належать частки, окрім «Вінницяобленерго», «Луганське енергетичне об’єднання»,«Сумиобленерго» – ще «Полтаваобленерго» та «Чернігівобленерго». Зокрема, Григоришину належить близько 75% акцій «‎Вінницяобленерго».

Додамо, що в «Луганськобленерго» (як і в «Донецькобленерго» ДТЕК) найвищий тариф на розподіл електроенергії в Україні, який розоряє споживачів.

Нагадаємо, що «‎Вінницяобленерго»‎ заплатить рекордний штраф за організацію криптоферми.

Також ми писали, що за інформацією пресцентру СБУ, створили криптоферму жителі Києва та Вінниці. Її було розміщено у колишньому складському приміщенні «Вінницяобленерго» на території проммайданчику підприємства.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу