Влада хоче узаконити працю домробітниць

Поділитися:

Народні депутати мають намір узаконити зайнятість домашніх працівників, які працюють за наймом в сім’ях. У такий спосіб хочуть створити умови для виходу даної категорії осіб з неформального сектора економіки і забезпечити їх соціальний захист.

«‎За оцінками Держстату, в Україні загальна кількість працівників, які надають побутові та персональні послуги в сім’ях, становить близько 162 тис. Чоловік. Однак роботодавці не реєструють і не платять за них внески»‎, — йдеться в пояснювальній записці до законопроекту.

Кодекс законів про працю пропонується доповнити цілим розділом «‎Регулювання праці домашніх працівників»‎, яким передбачається наступне:

  • визначається поняття «‎домашня праця»‎ — це робота, яка виконується на умовах трудового договору (контракту) з метою обслуговування домогосподарства. При цьому не буде вважатися домашньою працею робота, яка здійснюється нерегулярно, але не більше 40 годин на місяць;
  • домогосподарство може навіть складатися з однієї людини. Роботодавцем в даному випадку буде фізособа — один з членів домогосподарства;
  • на домашніх працівників будуть поширюватися все трудові права і гарантії, як і для інших працівників (40-годинний робочий тиждень, право на оплату праці, «‎лікарняні»‎, щорічна відпустка, безпечні і здорові умови праці і т.п.);
  • домашній працівник не зможе приступити до роботи, поки не буде підписано трудовий договір між ним і роботодавцем. Перед допуском до роботи роботодавець повинен повідомити органи ДПС про прийняття на роботу домашнього працівника.

Народні обранці впевнені, що прийняття цього закону дозволить врахувати всю специфіку та особливості умов праці домашніх працівників, підвищить рівень їх соціальної захищеності та дозволить вивести з тіні зайнятість зазначеної категорії осіб.

Нагадаємо, що у Мінсоцполітики розповіли про необхідний стаж для виходу на пенсію 2028 року.

Також ми писали, як будуть карати осіб, які працюють неофіційно.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу