Великий бізнес: як Артур Мхітарян вирішив «впихнути» чергову висотку в центр Києва

Поділитися:

Міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов 15 вересня на брифінгу в Києві анонсував проведення перевірки діяльності Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Експерт з містобудування Георгій Могильницький повідомив, що за останні 14 днів перед ліквідацією ДАБІ видала понад 400 дозволів на будівництво.

«Протягом перших 14 днів вересня (ні, це не помилка — все 14 днів вересня, включаючи суботу і неділю, клепають документи) ДАБІ видала 405 дозволів на будівництво. Для порівняння: за попередні вісім місяців вони видали +1621 дозвіл. Тобто 14 останніх днів перед ліквідацією рівні двом місяцям звичайної роботи», — повідомляв він.

Серед дозволів, за словами Могильницького, є документи на будівництво 34-поверхового будинку на бульварі Лесі Українки в Києві.

Як вдалося дізнатися «Першому Діловому» з відкритих реєстрів, забудовувати бульвар Лесі Українки буде «Позняки-Жил-Буд».
«Позняки-Жил-Буд» і Taryan Group — компанії, які оформлені на якусь Каграманян Рузанну Разміковну, яка є матір’ю Артура Мхітаряна.

Компанія Мхітаряна веде війну за ділянку землі на бульварі Лесі Українки з 2010 року. Саме тоді на сусідніх ділянках з’явився житловий комплекс.

Три роки тому Мхітарян вирішив розширити будівництво і попросив Мінрегіон узгодити обґрунтовані відхилення від будівельних норм для подальшого проектування і будівництва житлового комплексу по бул. Лесі Українки, 7-9 у Києві.

«Позняки-Жил-Буд» в серпні 2018 отримала містобудівні умови та обмеження на нове будівництво. У документі зазначено, що це буде багатофункціональний комплекс. По суті, мова йшла про житловий комплекс з вбудованими приміщеннями різного призначення.

Згідно з Генпланом Києва, ділянка забудови — це територія громадських будівель і споруд, територія вулиць і доріг. Це означає, що будівництво житла тут заборонено. Також ділянка потрапляє в межі історичного центру Києва, зони регулювання забудови першої категорії.

Тоді чиновники не узгодили проект чергової висотки через надто велику щільність забудови та недотримання елементарних будівельних норм. Навіть корумповані чиновники зрозуміли, що просто так «втиснути» висотку в вільні параметри без будь-якої прибудинкової території та майданчики для вигулу собак — це вже занадто.

У відповідь Мхітарян записав відеозвернення до тоді ще президенту Порошенко, де поскаржився на тиск.

Але, як бачимо, від своїх планів не відійшов і вирішив скористатися останніми днями роботи вже де-факто неіснуючого органу — ДАБІ, внаслідок чого й отримав дозвіл на чергову забудову чергової висотки історичного центру Києва.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу