«В УЗ багато об’єктів, які потрібно терміново здати в оренду або продати», – експерт

Поділитися:

Правління «Укрзалізниці» ухвалило рішення почати продаж непрофільних активів компанії.

Для першого етапу продажу визначено 182 непрофільних активів. Одинадцять з них вже готові до продажу, яка пройде на аукціонах системи ProZorro, йдеться в повідомленні. Це шість магазинів, приміщення спортклубу і чотири нежитлових приміщення.

Від продажу першої партії непрофільних активів «Укрзалізниця» планує отримати 18 млн грн.

«Укрзалізниця володіє великою кількістю приміщень і будівель, які вже не використовуються компанією. Замість цього ми змушені витрачати кошти на їх утримання. Замість прибутку вони генерують зайві витрати. Саме ці об’єкти ми будемо продавати», — пояснив в. о. голови правління компанії Іван Юрик.

Він додав, що після проведення перших аукціонів «Укрзалізниця» зробить детальний аналіз зацікавленості ринку в непрофільних активах компанії. Після цього почнуться наступні етапи реалізації непрофільних об’єктів.

Володимир Наумов, голова ради громадської організації «Всеукраїнський центр реформ транспортної інфраструктури», говорить про ситуацію так:

«В УЗ величезна кількість об’єктів, які потрібно як мінімум здати в довгострокову оренду або продати. Це території якісь, окремо розташовані будинки, магазини — список величезний. Але до нього потрібен правильний підхід. В інших країнах світу неосновні активи є прибутковими, а у нас — збиткові. Треба з розумом підходити до вибору об’єктів на продаж, щоб потім не довелося їх купувати заново вже за зовсім іншими цінами».

За словами експерта, об’єкти, які вже готові, будуть продані за мінімальними цінами. Пандемія внесла свою долю та «підкосила» бізнес, який на сьогодні не готовий давати реальну ціну. Тим часом потрібно подивитися на перші продажі, тоді можна буде зробити висновки про те, наскільки правильним було таке рішення. Зараз до продажу готові спорткомплекси, магазини, інші об’єкти.

«Чи буде перша чарка колом чи ні — можна буде сказати вже після перших аукціонів», — говорить експерт.

Чому старт дано зараз і чому вибрали саме ці об’єкти — питання до комісії, яка прийняла таке рішення.

«Я, наприклад, знаю кілька об’єктів в Запоріжжі. Скажімо, там є кілька будівель, які давно стоять порожні — чому їх не продають?» — каже Володимир Наумов.

Непрофільних активів дуже багато, в їх список входять і заводи, і інші активи. Ще у 2016 році багато хто з них були прибутковими, але зараз все змінилося.

Більше інформації про те, що отримає УЗ від продажу неосновних активів, чому обрані конкретні об’єкти, в чому взагалі логіка таких дій, Володимир Наумов розповів в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу