В Україні почали класифікувати радіоактивні відходи

Поділитися:

В Україні 7 листопада 2021 року набув чинності закон «‎Про внесення змін до деяких законів України щодо вдосконалення законодавства з питань поводження з радіоактивними відходами»‎. Відзначимо, що закон набув чинності через два роки від дня опублікування.

Відтак, згідно з законом буде запроваджено систему класифікації радіоактивних відходів, що сприятиме покращенню поводження з радіоактивними відходами в Україні. Класифікація відповідає прийнятим міжнародним стандартам безпеки та ґрунтується на довгостроковій безпеці остаточного поховання радіоактивних відходів.

Відтепер радіоактивні відходи будуть поділяються на дуже низькоактивні, низькоактивні, середньоактивні та високоактивні. Віднесення радіоактивних відходів до відповідного класу визначається згідно з нормами та правилами з ядерної та радіаційної безпеки.

Законом передбачено, що зберігання та захоронення радіоактивних відходів дозволяється лише у спеціально призначених для цього сховищах відповідного типу. Йдеться про поверхневі та приповерхневі сховища, сховища для поховання радіоактивних відходів на середніх глибинах.

«‎Економічний ефект від запровадження удосконаленої класифікації буде суттєвим: у 10 разів дешевше буде поховати все РАВ в Україні, при цьому рівень безпеки людини та навколишнього середовища не знизиться і відповідатиме міжнародно визнаним нормам»‎, — наголошується в записці пояснення до законопроекту.

Раніше у Міністерстві охорони навколишнього середовища і природних ресурсів розповіли про майбутні зміни у Чорнобильській зоні.

Також зазначалось, що український парламент посилив покарання за незаконне відвідування зони ЧАЕС — тепер за це може загрожувати кримінальна відповідальність.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу