В Україні можуть розпочати поновлення будівель ВНЗ

Поділитися:

40% усієї енергії необхідні для забезпечення житлових та бюджетних будівель. Така ж кількість потрібна і для промисловості. Отже, такі значні обсяги обтяжливі для держави і населення загалом.

Проте низка ВНЗ України матимуть шанс відновитися завдяки фінансуванню на термодернізацію, передбачену проектом «Вища освіта України».

Один із напрямків зазначеного проекту – покращення енергоефективності будівель та подальше зменшення експлуатаційних витрат.

Загалом для реалізації плану передбачено 160 мільйонів євро, з яких 120 мільйонів – видасть ЄІБ (Європейський інвестиційний банк), а решту нададуть Північна екологічна фінансова корпорація (НЕФКО) та Фонд східноєвропейського партнерства з енергоефективності та навколишнього середовища (фонд E5P).

Відомо, що ця програма орієнтована насамперед на теплоізоляцію будівель та модернізацію систем опалення, будуть встановлені сучасні вентиляційні системи, індивідуальні теплові підстанції, світлодіодні світильники, а також планується впровадження системи енергоменеджменту.

Крім цього, у ВНЗ хочуть покращити умови за допомогою модернізації функціональності будівель, комфорту, забезпечити стійкий ефект після впровадження енергоефективності.

Наразі уряд має намір забезпечити відповідними нормами шість ВНЗ, серед яких 86 будівель. На це поки що ЄІБ виділив 49 мільйонів євро. На даний момент ведеться підготовка до робіт та складання документації, зокрема щодо майбутніх тендерів для вибору підрядників.

Наступний етап передбачає реконструкцію ще восьми ВНЗ та їх 64 будівель.

«Комплексна термомодернізація будівель є необхідною для системи освіти в Україні. Через значне зростання цін на енергоносії заклади змушені витрачати на комунальні платежі кошти, які можна було б використати на основну діяльність у разі зниження енергоспоживання», – пояснив заступник міністра освіти та науки.

За своєю суттю, як заявляють у Міністерстві, цей проект має стати першим в історії з такою масштабною комплексною термомодернізацією будівель. Якщо говорити про економію в майбутньому, то очікується, що це становитиме близько 3,5 мільйонів євро щороку. При цьому, при зростанні цін на газ, економія тільки зростатиме, а рахунки університети за меншими тарифами почнуть отримають уже одразу після термомодернізації.

Раніше ми писали, як повернути податкову знижку від плати за навчання.

Також ми повідомляли про те, що Кабінет Міністрів ухвалив законопроект, що дозволяє системно та оперативно розвивати програму енергомодернізації в Україні. Президентська програма «Велика термомодернізація» розпочнеться з утеплення 5000 багатоквартирних будинків цього року.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу