Українцям розповіли, як отримати соціальну допомогу

Поділитися:

Непрацююча особа, яка досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату через відсутність страхового стажу, може оформити тимчасову державну соціальну допомогу.

При цьому отримати допомогу замість пенсії можуть лише ті, хто на момент оформлення соцвиплат має не менше 15 років страхового стажу. Гроші виплачуватимуться до досягнення такими особами віку, з якого вони набувають права на пенсійну виплату.

Для призначення тимчасової фінансової допомоги особам без необхідного пенсійного стажу потрібно звернутися до органів соціального захисту населення за місцем прописки або за адресою фактичного проживання.

До заяви на оформлення допомоги слід додати наступні документи:

  • документ, що засвідчує особу та її місце проживання та ІПН;
  • довідку про наявний страховий стаж;
  • декларацію про доходи та майновий стан за останні півроку, що передують місяцю звернення за призначенням допомоги.

Соцдопомога від держави виплачується у грошовій формі щомісяця на поточні рахунки у банках або через національного оператора поштового зв’язку. Вибір способу отримання виплат залишається на розсуд одержувача допомоги.

Однак не всі особи, яким не вистачає трудового стажу для оформлення пенсії, мають право на тимчасову фінансову допомогу від держави. Так, соцдопомога пенсіонерам не призначається у разі, якщо:

  • особа отримує пенсію (у т. ч. соціальну), працює чи веде іншу діяльність, пов’язану із отриманням доходу;
  • хтось із членів сім’ї протягом року перед зверненням за тимчасовою допомогою здійснив купівлю (оплату послуг) на суму понад 50 тис. гривень;
  • середньомісячний сукупний дохід сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні півроку перевищує 100% прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб;
  • внаслідок вибіркової перевірки виявлено додаткові джерела для існування, не зазначені у декларації про доходи та майно (здавання в оренду житлового приміщення (будинку), заробіток членів сім’ї, які офіційно не працевлаштовані тощо);
  • у власності особи або членів її сім’ї є друга квартира (будинок) за умови, що загальна площа житла перевищує 21 кв. м на 1 члена сім’ї та додатково 10,5 кв. м на сім’ю, або більше одного автомобіля (іншого транспортного засобу, механізму).

Нагадаємо, що у Міністерстві соціальної політики склали календар перерахунку пенсій на 2022 рік. За словами глави відомства Марини Лазебної, перерахунок включатиме 12 етапів адресного підвищення пенсій різним категоріям пенсіонерів.

Також ми повідомляли, що у 2022 році заплановане зростання прожиткового мінімуму осіб, які втратили працездатність (мінімальної пенсії), на 8,2%. Мінімальна пенсія становитиме з 1 січня — 1934 гривні, з 1 липня — 2027 гривень, з 1 грудня — 2093 гривні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу