Українцям розповіли, як отримати компенсацію за затримку зарплати

Поділитися:

У Податковій службі нагадують, що в Україні працівникам передбачається компенсація за втрату частини заробітної платні через порушення термінів її виплати.

За інформацією Головного управління ДПС у Харківській області, компенсація має здійснюватися у разі затримки виплати зарплатні на один та більше календарних місяців. Це передбачено законодавством України, а саме – статтею 2 закону від 19.10.2000 року № 2050-III «Про компенсацію громадянам втрати частини доходів у зв’язку з порушенням строків їх виплати», а також змінами та доповненнями до нього.

Зазначається, що компенсація, яка виплачується платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму відповідно до закону, для цілей оподаткування податком на доходи фізосіб – прирівнюється до заробітної платні і має оподатковуватися за ставкою 18%. Сама сума компенсації має бути включена до фонду оплати праці у той місяць, в якому фактично здійснюється її нарахування і виплата.

Компенсація розраховується так: її обчислюють як добуток нарахованого, але не сплаченого грошового прибутку за місяць (після утримання податків та обов’язкових платежів) та приросту індексу споживчих цін у відсотках. Повідомляється, що індекс споживчих цін, щоб визначити суму компенсації, обчислюють шляхом множення місячних індексів споживчих цін за відомостями Держстату за період несплати доходу. Водночас, індекс споживчих цін за місяць, за який сплачується дохід, до розрахунку не входить. У невиплачених своєчасно доходів за попередні роки сума компенсації має нараховуватися, враховуючи величину зростання рівня індексу споживчих цін.

Нагадаємо, що раніше Кабінет мінстрів анонсував видачу зарплатні у віртуальній гривні. Саме Міністерство цифрової трансформації в рамках експерименту буде отримувати гроші у віртуальній гривні.

Також ми писали, що у Міністерстві освіти та наук анонсували підвищення зарплат вчителям. Так, до кінця 2021 року уряд збирається збільшити рівень заробітної плати педагогам на 9%.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу