Українцям прогнозують подорожчання цигарок

Поділитися:

Стало відомо, що з 2022 року в Україні підвищиться акциз на 20%, що спровокує подорожчання сигарет щонайменше на 8 гривень за пачку.

Наразі середня ціна пачки становить 50 гривень, проте вже скоро вона збільшиться, досягнувши близько 60 гривень. Підвищення акцизу пов’язане з тим, що Україна взяла на себе зобов’язання перед Європейським союзом зрівняти вартості акцизів. Зараз у Європі це 90 євро за тисячу цигарок. Відповідно, таких розцінок прагне і Україна.

Згодом підвищення цін на тютюнові вироби в Україні знизить рівень контрабанди до країн Європи, що вигідно через дешевші сигарети. Водночас в Україні максимально зростає рівень фальшування.

Справа в тому, що найчастіше це відбувається у пунктах пропуску та аеропортах. На пасажирів, що нічого не підозрюють, оформляють цигарки, а пізніше займаються їх продажем на внутрішньому ринку країни. Враховуючи, що за продукцію, що вивозиться з держави, платити акциз не потрібно, вона продається по суттєвим знижкам, що в результаті приносить надприбутки продавцям.

Таким чином, держбюджет втрачає мільярди гривень, а також страждають чесні тютюнники, які змушені у створених умовах конкурувати з шахраями, що ухиляються від оплати акцизів та порушують закон.

Раніше ми писали про новий механізм, запроваджений народними депутатами ВР, який передбачає оновлену систему оподаткування тютюну.

Також ми писали про те, які продукти харчування незабаром суттєво подорожчають.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу