Українцям прогнозують підвищення цін на алкоголь

Поділитися:

Стало відомо, що незабаром, а саме з початку 2022 року, в Україні значно подорожчає алкоголь. Причина цього – підвищення акцизної ставки та плюс сама система її розрахунку.

Про це йдеться у ухваленому Верховною Радою законопроекті № 5600. Цей документ і передбачає зміни у системі розрахунку акцизу з подальшим його підвищенням.

Якщо, наприклад, зараз акциз на пиво з будь-якою відсотковою часткою спирту становить 2,78 гривні, то вже з початку 2022 року його поділили на 4% та вище 8%. Акциз на слабоалкогольний напій дорівнюватиме 2,39 гривні, що дешевше, ніж зараз, зате на від 8% – 4,88 гривні, що дорожче на 2,10 гривні.

Загалом акциз на літр спирту, що входить до складу пива, становитиме 59,82 гривні, через що і залежатиме вартість пляшок різного обсягу для кінцевого споживача.

Також очікується подорожчання на горілку, коньяк та вино. Відсоткова ставка на акциз зросте до 5%.

Безумовно, така ситуація може суттєво скоротити споживання алкоголю українцями. Однак у цей же час подорожчання спиртних напоїв призведе до зростання тіньового ринку. Особливо виявить контрабанда в період свят.

Відомо, що вже зараз в Україні кожну другу пляшку алкоголю ввезено до країни нелегально. Проблема тут не тільки в тому, що до бюджету держави надходить значно менша сума доходів, а й в тому, що підроблена продукція небезпечна для здоров’я людини.

Нагадаємо, в Україні діють нові правила продажу алкоголю. Йдеться про цифровий штрих-код акцизу або електронну акцизну марку.

Також ми повідомляли про те, що у Міністерстві економіки підготували проект, який має встановити нові мінімальні ціни на алкоголь в Україні.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу