«У ЦСВЯП поки навіть немає окремого дозволу на експлуатацію від Держатомрегулювання», – експерт

Поділитися:

Україна анонсувала відкриття Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) орієнтовно до Дня незалежності — 24 серпня. Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко в ході відкриття під’їзних шляхів до ЦСВЯП — ділянки «Вільча — Янів» і тестового прогону поїзда з імітацією ядерного палива.

«Повністю саме сховище відкриємо ближче до Дня незалежності. Це буде великий історичний крок до незалежності держави, і ми всьому світу показуємо, що є надійним партнером, оскільки в цьому проекті брала участь американська компанія (Holtec International)», — сказав міністр.

За словами міністра, «це не про гроші та не про залізницю, це про незалежність і геополітиці, про те, що ми дійсно економимо величезні кошти — близько $200 млн щорічно на вивезення в РФ відпрацьованого ядерного палива».

Глава НАЕК «Енергоатом» Петро Котін зазначив, що зараз на ЦСВЯП йдуть так звані холодні випробування – випробовується окремо робота всіх систем і, таким чином, сховище готується до поетапного введення в експлуатацію.

За його словами, всього в цьому році очікується два потяги, надалі — мінімум чотири поїзди в рік.

По реконструйованій ділянці до централізованого сховища в зоні відчуження ЧАЕС буде перевозитися відпрацьоване ядерне паливо з трьох атомних електростанцій: Рівненської, Хмельницької та Південно-Української.

В ході робіт було замінено та реконструйовано 24,56 км шляхів, ще середнім ремонтом оновлено 4,3 км шляхів.

Ольга Кошарна, член Інспекції ядерного регулювання, говорить про ситуацію так:

«Сьогодні я бачила документи, якими обумовлюється запрошення в престур журналістів з розписаною програмою… Насправді, в оператора немає окремого дозволу на введення в експлуатацію. Тільки 13 серпня був отриманий сертифікат від ДАБІ, що з точки зору будівельників об’єкт готовий. Але для того, щоб отримати окремий дозвіл від «Держатомрегулювання», потрібно, щоб оператор виконав 10 пунктів. З них виконано 1».

Експерт каже, що немає програм випробувань систем безпеки, немає важливих документів щодо захисту. Установка, а це ядерна установка, знаходиться під гарантіями МАГАТЕ.

«Новий менеджмент «Енергоатому» намагається сподобатися Офісу президента. При цьому їх кваліфікаційні можливості не відповідають тим посадам, на які вони призначені. Тут все рухається по шляху 95-го кварталу — показати красиву картинку», — говорить експерт.

На зараз мова йде про те, що дозвіл на відкриття об’єкта може бути отримано мінімум через пів року. При цьому поспіх є, і він має під собою тільки одне підґрунтя — бажання пропіаритися.

«Я не знаю навіть, як це коментувати. Це повна безвідповідальність!», — сказала Кошарна.

Більше інформації про терміни запуску сховища, проблеми та шляхи їх вирішення Ольга Кошарна розповіла в ефірі «Першого Ділового» телеканалу.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу