Рада обмежила претензії до боржників по мікрокредитів

Поділитися:

Верховна Рада прийняла новий законопроект, згідно з ним людям, які беруть кредити менше однієї мінімальної зарплати, зобов’язані вказувати всі нюанси запозичення грошей. Таким чином нардепи хочуть врегулювати сферу мікрокредитування в Україні.

Так, за законопроект №1109 Про внесення змін до деяких законів України щодо розширення переліку кредитних договорів, на які поширюється дія закону України Про споживче кредитування, проголосували 310 депутатів.

Парламентарії розширили дію закону, який захищає права споживачів, на такі кредити.

Крім цього, документ обмежує розмір стягнення з боржника за кредитом. Він обмежується подвійною сумою взятого кредиту. Тепер відповідно до закону, перед укладанням угоди споживач повинен надати згоду на передачу інформації за цим кредитом хоча б в одне бюро кредитних історій.

Чіткі вимоги до реклами кредитних продуктів також прописані в законі, це робить неможливим свідоме введення споживача в оману.

Документ вступає в силу через три місяці з дня його опублікування, крім двох підпунктів. Підпункт 1 пункту 2 почне діяти через шість місяців, а підпункт 2 пункту 2 – з 1 січня 2021 року.

Нагадаємо, що українські банкіри розповіли, що від коронакризи постраждали не тільки банки, а й фінансові компанії.

Так, падіння кількості звернень клієнтів за споживчими кредитами відбулося не тільки у банків, а й у фінансових компаній. Падіння було приблизно однаковим, але за даними бюро кредитних історій, звернення до банків зросли до докарантинного рівня, а заявки, які надходять у фінансові компанії, залишилися на тому рівні, на який вони опустилися – вдвічі нижче, ніж раніше.

Раніше повідомлялося, що в Міністерстві фінансів України заявили, що в рамках Державної програми «Доступні кредити 5-7-9%» банки за тиждень видали 305 нових кредитів на загальну суму 1,031 млрд гривень.

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу