Поліція буде штрафувати авто на «евробляхах»

Поділитися:

Політики в Раді змагаються в популізмі – вносять законопроекти на підтримку евробляхеров. АЛЕ поліція все одно може штрафувати власників авто на іноземній реєстрації. Нижче наведено реальний судовий кейс.

Поліція зупинила авто на застібках. В якості підстави зупинки працівники поліції використовували п.10 ч.1 ст.35 Закону «Про Національну поліції» – «поліцейський може зупиняти транспортні засоби в разі, якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, проводиться з метою виявлення його передачі у володіння , користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб на митну територію України ».

Під час перевірки працівники поліції встановили, що власником автомобіля є компанія, зареєстрована в Литві і автомобіль ввезений в режимі транзит і своєчасно не вивезений.

З урахуванням зазначеного працівники поліції винесли постанову на підставі ч.8 ст.121 КУпАП – «Управління водієм транспортним засобом, щодо якого порушено обмеження, встановлені Митним кодексом України, а саме: порушені терміни його тимчасового ввезення; транспортний засіб передано в користування особі, яка не ввозила його на митну територію України, яка тягне за собою накладення штрафу на водія в розмірі 8500 грн. »

Водій оскаржив штраф в суді. У позові водій вказав, що інспектори не мали права зупиняти його на підставі п.10 ч.1 ст.35 Закону «Про Національну поліції» і також не мали права застосовувати штраф на підставі ч.8 ст.121 КУпАП.

Суд першої інстанції скасував штраф поліції. Не погодившись з рішенням суду першої інстанції, поліція подала апеляційну скаргу.

Восьмий апеляційний адміністративний суд визнав дії співробітників поліції правомірними і підтвердив законність накладення працівниками поліції штрафу на підставі ч.8 ст.121 КУпАП в розмірі 8500 грн.

Суд вказав, що стосовно даного автомобіля порушені терміни його переміщення в митному режимі транзиту, а також транспортний засіб передано в користування особі, яка не ввозила цей транспортний засіб.

Також апеляційний суд відхилив доводи водія про те, що його безпідставно було зупинено поліцейськими, так як, на думку суду, відповідно до п.10 ч.1 ст.35 Закону «Про Національну поліції» «поліцейський може зупиняти транспортні засоби в разі, якщо зупинка транспортного засобу, зареєстрованого в іншій країні, проводиться з метою виявлення його передачі у володіння, користування або розпорядження особам, які не ввозили такий транспортний засіб ».

В результаті суд прийшов до висновку, що працівники поліції діяли на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені і законами України. Постанова набрала законної сили і оскарженню не підлягає.

Раніше ми писали, що в Раді хочуть ввести мораторій на штрафи для евробляхеров, і змінити податок на автомобіль, що також торкнеться «евроблях».

Також ми писали, що «евробляхі» пропонують розмитнювати по-іншому.

 

 

Читайте також
GM Energy
19 Квітня 2024 року - 13:04
GM Energy презентувала двунаправлені зарядні пристрої для електромобілів “від автомобіля...
5 Січня 2023 року - 0:22
Повідомляємо, що Шкіря Ігор Миколайович є власником торгівельної марки «ПЕРШИЙ...
28 Лютого 2022 року - 12:12
Поки що невідомо, яку саме спадщину художниці Україна втратила
28 Лютого 2022 року - 10:30
Українська делегація їхала через Польщу